Dramatična situacija

CIJELA ITALIJA je postala karantin: "Ostanite kod kuće"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Cijela Italija od danas je crvena zona zbog širenja koronavirusa.

Izvor: Guliver/Getty Images/natasaadzic

Italijanski premijer Djuzepe Konte rekao je juče da će mjere koje su uvedene na sjeveru Italije zbog korona virusa od danas biti proširene na cijelu zemlju.

Konte je novinarima rekao da se ispostavilo da mjere koje su u većem dijelu sjeverne Italije uvedene zbog neprekidnog širenja virusa nisu dovoljne i da će biti proširene na cijelu zemlju od sjutra.

"Ostanite kod kuće", rekao je Kontem prenosi Rojters.

Konte je naveo da će na cijelu zemlju biti proširena ograničenja vezana za putovanja i druge stroge zabrane u vezi za javnim zdravljem, dodajući da će te mjere važiti do 3. aprila.

Dekret italijanske vlade koji je stupio na snagu predviđa da će oko 60 miliona građana te zemlje do 3. aprila moći da putujuju samo iz poslovnih razloga ili u hitnim slučajevima.

Sve školske ustanove koje su na nivou cijele Italije prošle nedjelje zatvorene do 15. marta, ostaće zatvorene do 3. aprila, dodaje Rojters.

"Prava odluka danas je da ostanete u svojim kućama. Naša budućnost i budućnost Italije je u našim rukama. Te ruke danas moraju da budu odgovornije nego ikada ranije", poručio je Konte na konferenciji za novinare.

Konte je dodao da će sva javna okupljanja biti zabranjena, kao i da će biti odloženi svi sportski događaji, uključujući i utakmice fudbalske prve lige - Serije A.

Kako prenosi AP, novinari su premijera upitali i kakve će mjere biti preduzete po pitanju sve češćih okupljanja mladih u parkovima posle uvođenja restrikcija na sjeveru zemlje 21. februara.

"Taj noćni život...ne možemo to više da dozvoljavamo", odgovoriuo je Konte.

Tagovi