Svijet

MOSKVA UPOZORAVA NATO! Mnogi su prijetili Rusiji, RAZMISLITE O POSLEDICAMA!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je zemljama NATO, koje planiraju vježbe "Branilac Evrope-2020“ (Defender Europe -2020) na granici RF, da razmisle o posledicama agresivnog djelovanja koje podižu napetost u regionu, piše Kurir

Izvor: Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Intenziviranje aktivnosti NATO na granici sa Rusijom neće, međutim, natjerati Moskvu da promijeni kurs svoje spoljne politike, ističu u Ministarstvu.

Komentarišući vežbe Alijanse, planirane za period april-maj, u Ministarstvu ističu da ta vojna organizacija ne krije da je u okviru manevara njen potencijalni protivnik Rusija i da na granicama Rusije okuplja „udarnu pesnicu“.

Ističu da će te vježbe, u kojima će pored evropskih članica Alijanse učestvovati i više od 20.000 američkih vojnika i desetine hiljada jedinica vojne tehnike, biti najveće od okončanja Hladnog rata.

Takođe se konstatuje da SAD, pod izgovorom obaveza u NATO, sistematski gomilaju svoje snage u Istočnoj Evropi u neposrednoj blizini Rusije i redovno povećavaju finansiranje odgovarajućih vojnih programa.

"Sada ni u NATO,ni u Vašingtonu, ne kriju da je potencijalni protivnik u okviru tih vježbi – Rusija. Ipak, to nas neće natjerati da promijenimo spoljnopolitički kurs. U istoriji Rusije bilo je mnogo onih koji su pokušavali da joj prijete, zveckajući oružjem. Svi ti pokušaji završili su se neslavno“, navode u ruskom Ministarstvu.

Ministarstvo je skrenulo pažnju i na izjavu američkog ministra odbrane Marka Espera da je cilj vježbi želja da se Rusiji pošalje neki signal, da se Rusija natjera da promijeni svoje „loše ponašanje“.

„U čemu se ono ogleda, šef Pentagona nije objasnio, a ne bi ni mogao. Očigledno je da naša zemlja nikome ne prijeti a da udarnu pesnicu kod ruskih granica okuplja upravo NATO“, navode u Ministarstvu.

Interesantno je, konstatuju u Moskvi, da je donijeta odluka o održavanju tako sveobuhvatnih vojnih vježbi u vrijeme kada Rusija slavi 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Taj rat je pokrenula nacistička Njemačka na bazi nesnovanih optužbi na račun SSSR, a „danas slične teze koriste u Vašingtonu nastojeći da vrše pritisak na Rusiju“, zaključuju u Ministarstvu.

Vježbe će biti održane od 20. aprila do 20. maja.

Tagovi