Svijet

Otvoren arhiv ozloglašenog pape: Da li će se saznati istina o Jasenovcu?

Autor mondo.me Izvor Kurir

Otpečaćenim dokumentima zloglasnog pape iz vremena Drugog svjetskog rata, koji je ćutao o Holokaustu i NDH, pristup će imati i srpski istoričar Milisav Đoković

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Tajni arhiv o najkontroverznijem papi - Piju XII, koji se optužuje da je ostao nijem tokom Holokausta, kao i da je sarađivao s nacistima i sa NDH, na čijem čelu je bio Ante Pavelić, a duhovni vođa ozloglašeni kardinal Alojzije Stepinac, konačno je juče otpečaćen i otvoren u Vatikanu!

Istoričarima i istraživačima dostupno je više od 16 miliona stranica iz vremena pontifikata kontroverznog pape Pija XII, koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio od 1939. do 1958.

Teme o kojima se očekuju saznanja su, na prvom mjestu, Drugi svjetski rat, Holokaust, njemačka okupacija Italije, atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki u Japanu, osnivanje NATO i Varšavskog pakta... Sagovornici Kurira kažu da je za istoriju važno da otvorene arhive pokažu ko je šta radio i ko je šta znao o zločinima nad Srbima u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata, kao i o posjetama Stepinca Svetoj stolici.

Rezultati se tek očekuju

Pristup bogatoj dokumentaciji unaprijed je zatražilo 200 istraživača, a među onima kojima je to dozvoljeno nalazi se i srpski istoričar Milisav Đoković.

"Arhiv će biti otvoren u narednom periodu, vidjećemo neke stvari tek kad mu se detaljno pristupi. Konkurisao sam da pregledam dokumenta, dobio sam akreditaciju i imaću pristup arhivu o papi Piju XII", rekao je Đoković za Kurir.

Prema procjenama svjetskih istoričara, prvi ozbiljni rezultati ovih istraživanja očekuju se tek u narednih tri do pet godina. Istoričar Ljubodrag Dimić rekao je za Kurir da još ne znamo šta ćemo dobiti otvaranjem ovog arhiva.

"Ne znamo koliko su ti arhivi i dokumentacija prepakivani, ne znamo da li je nešto uništeno, šta je sačuvano, ne znamo šta je eventualno falsifikovano. Ali, bez obzira na to, otvaranje ovih dokumenta je dobro. Mislim da će se vidjeti više, a da li će se vidjeti bolje, to će vrijeme pokazati", naveo je Dimić i dodao da se plaši da ovdje nije riječ o tome da se stigne do istine o Stepincu i papi Piju, već da se opravdaju njihovi postupci za vrijeme rata.

Istoričar Milan Koljanin kazao je za Kurir da će dokumenta u arhivu biti veoma zanimljiva, s obzirom na to da postoje krupne praznine u našim saznanjima o ulozi Rimokatoličke crkve.