Svijet

POGLEDAJTE: Ovako Grci teraju migrante, čuju se i pucnjevi! (VIDEO)

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Turski mediji dostavili su svetskim medijima snimak iz grčkih voda na kojem se vidi kako Grci teraju migrante od obale. Na snimku se vidi i kako Grci ispaljuju hice u vodu. "Umesto da sprečavate krijumčarenje ljudi, vi ste postali krijumčari", poruka Grčke Turskoj.

Ilustracija
Izvor: Tanjug/AP Photo

Na snimku, koji je navodno nastao jutros u Egejskom moru, u graničnom pojasu sa Turskom, vidi se kako Grčka obalska straža, tera čamce sa migrantima, koji pokušavaju da se dokopaju obale Grčke.

Snimak je dostavljen od turskih vlasti, a na njemu se čuje kako grčke snage ispaljuju hice u vodu u nameri da zaplaše i oteraju migrante.


U međuvremenu, mediji javljaju da se dete, koje je bilo na jednom od pretrpanih čamaca kojima migranti pokušavaju da se dopru do Grčke, utopilo, a da je drugo prebačeno u bolnicu, nakon što se taj čamac prevrnuo. Navodno se čamac prevrnuo kada mu je prilazio brod Obalske straže Grčke.

Izvor: AP Photo/Michael Varaklas/Tanjug

Grčke vlasti su optužile Tursku da ohrabruju migrante da na sve načine pokušavaju da probiju blokadu i da se domognu Grčke, uz ovu poruku: "Umesto da razbijate mrežu krijumčarenja ljudi, vi ste postali glavni krijumčar!".

TUČA NA GRČKOM OSTRVU LEZBOS


Nova migrantska kriza izbila je nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odlučio da otvori tursku granicu za migrante i propusti ih do Grčke, poručujući da i Evropa treba da snosi odgovornost za migrante i da podjednako snosi troškove. Prema nekim procenama, u Turskoj trenutno boravi više od 3 miliona izbeglica iz Sirije, Avganistana...

"Milioni migranata uskoro će krenuti u Evropu", zapretio je Erdogan.

Ovako izveštavaju turski mediji


U kopnenom pojasu na granici Turske i Grčke je kao u ratnoj zoni. Na hiljade migranata danima pokušava da probije blokadu grčkih pograničnih snaga, a u najnovijim sukobima ubijen je migrant iz Sirije. Grci optužuju Turke da dronovima prebacuju suzavac migrantima, koji ga potom koriste u sukobu sa grčkim snagama.