Svijet

Sirija je TEMPIRANA BOMBA: Evropa zabrinuta, Putin i Erdogan na telefonu

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Napetosti u sirijskom regionu Idlib mogle bi eskalirati u veliki međunarodni sukob, izjavio je najviši diplomata Evropske unije Žozep Borel. Ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas o mogućim rešenjima.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Prema njegovim rečima, eskalacija u Idlibu mora hitno prestati, jer postoji rizik da se sklizne u veliki otvoreni međunarodni vojni sukob.

To takođe izaziva nepodnošljive humanitarne patnje i dovodi u opasnost civile, napisao je na svom Tviter nalogu šef spoljne politike EU.

"EU poziva sve strane na brzu deeskalaciju i žali zbog svih izgubljenih života. EU će razmotriti sve neophodne mere radi zaštite svojih bezbednosnih interesa. U kontaktu smo sa svim relevantnim akterima", izjavio je Borel.

Usled sve napetije situcije u Siriji Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je sazvao vanredno zasedanje saveta bezbednosti u Ankari na kojem su bili ministar odbrane i šefovi tajnih službi.

Turska je poslala hiljade vojnika u tu graničnu sirijsku provinciju kako bi podržala pobunjenike protiv ofanzive predsednika Bašira al-Asada.

Pored konstantnih napada,Turska je odlučila da više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, zbog čega se očekuje masovni pokret izbeglica iz sirijske pokrajine Idlib gde se nalazi milion raseljenih ljudi.

Gotovo milion Sirijaca prebeglo je u poslednja tri meseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

Prema sirijskoj Opservatoriji, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u poslednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susednoj pokrajini Hami.

Putin i Erdogan razgovarali telefonom

Ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o implementaciji sporazuma o Siriji, nakon što je 33 turska vojnika poginulo u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je, kako prenosi Rojters, rekao da su Putin i Erdogan razgovarali o implementaciji sporazuma o sirijskom Idlibu.

On je rekao i da su Rusija i Turska spremne da nastave saradnju kad je reč o Siriji.

TAS S je preneo da je Lavrov na konferenciji za novinare rekao da je Rusija zatražila od Sirije da zaustave operacije u Idlibu, kako bi se evakuisali povređeni ljudi.

Lavrov je, takođe, rekao da Moskva ne može da spreči sirijsku armiju da reaguje na teritorističke aktivnosti u Idlibu.ise.