Svijet

Čudesni fenomen: Kanarska ostrva osvanula žuta (VIDEO, FOTO)

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Velika peščana oluja iz Sahare pogodila je španska Kanarska ostrva, zbog čega je poremećen avionski saobraćaj na toj popularnoj turističkoj destinaciji. Danas ne rade ni škole, a stanovnicima je savetovano d ane izlaze iz kuća.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Andres Gutierrez

Španski operator aerodroma, Aena, juče je zbog loše vidljivosti otkazao, suspendovao ili preusmerio sve letove za i sa Kanarskih ostrva, čak 230 letova, a preusmereno je 19 aviona. Tokom noći aviosaobraćaj normalizovan na svim aerodromima osim na jugu Tenerifa.

Vetar je omeo i trajektni saobraćaj, kao i borbu protiv požara u gradu Tasarte na Gran Kanariji.

oluja kanarska ostrva (INFO)
Izvor: YouTube/Sky News Australia


Regionalna vlada je u subotu proglasila stanje uzbune, a stanovništvu je savetovano da ostanu u kućama, zatvore prozore i izbegavaju putovanja. Danas ne rade ni škole.

Peščana oluja je toliko velika da se vidi iz svemira, a na satelitskim snimcima se vidi kako pesak koji je vetar doneo iz Sahare obavija ostrva.

Izvor: screenshot/Twitter/@a puntoratge

Na jednom snimku se vidi kako se avion “Rajan era” ljulja tokom pokušaja sletanja u oblačnim uslovima. Britanci su objavili fotografije narandžastpog neba na ostrvima dok je vetar i dalje "oblačio“ primorske gradove, prenosi "Dejli mejl."

Brojni turisti su frustrirani jer ne mogu da se vrate kućama.

Greg Hosman koji je bio na odmoru sa devojkom i prjateljima trebalo je da u subotu uveče odleti u Mančester, ali je i dalje na Kanarskim ostrvima

"Proveli smo pet sati na aerodromu. Niko nije mogao da nam pomogne dok aerodorm nije proglasio da su zatvoreni, oko 22.30. Bićemo upućeni u neki od hotela, ali još nismo sigurni gde idemo."

Majkl Nikon koji odmara sa porodicom na Tenerifima kaže da je narandžasta prašina prekrila balkon njegovog iznamljenog stama,

“Sve je delovalo nadrealno. Uveče se odjednom pojavila gusta magla praćena jakim vetrom, a kada smo se probudili sve oko nas je bilo žućkasto.“

Španska nacionalna meteorološka služba saopštila je da bi vetrovi jačine 120 kilometara mogli da besne Kanarskim ostrvima do danas.

kanarska ostrva (INFO)
Izvor: youtube/ chave

Tagovi