Svijet

U Italiji se koronavirus ŠIRI VEOMA BRZO - otkriveno je i zašto!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Za samo nekoliko dana u Italiji je otkriveno 150 slučajeva zaraze koronavirusom, samo u pokrajini Lombardiji zaraženih je više od 90, dok ih je u Venetu oko 25, a do sada ima zaraženih u pet italijanskih pokrajina. Četvoro ljudi je umrlo.

Izvor: Guliver/Getty Images/jarun011

Očekuje se da će broj zaraženih rasti iz sata u sat, piše Corriere della Sera koji dodaje kako je noćna mora u Italiji započela u petak ujutro kada je preminula prva zaražena osoba.

U samo 48 sati od smrti te prve žrtve, gore dve navedene pokrajine završile su u blokadi, u karantinu. Na ulicama se nalaze vojska i policija, a škole, bioskopi, bazeni i slično su zatvoreni na najmanje nedelju dana.

Zašto se koronavirus proširio tako brzo?

Glavni čovek agencije za civilnu zaštitu Anđelo Boreli rekao je da ne treba kriviti lekari, ali oni nisu na vreme prepoznali simptome virusa korona. Osim toga, i oni su se zarazili jer nisu lečili pacijente na odgovarajuć način.

Corriere piše kako je u bolnici u Kodonju, gde je bio hospitalizovan prvi oboleli pacijent najmanje pet doktora i medicinskih sestara zaraženo. U bolnici u Dolu gde je hospitalizovana još jedna zaražena osoba troje medicinskih radnika je zaraženo.

"Ne radi se tu o broju urađenih testova. Bilo je situacija u kojima nismo na vreme prepoznali simptome koronavirusa. Lekari su imali problema pri identifikaciji simptoma", rekao je Boreli.

Podsetimo, prva zaražena osoba u Italiji, 38-godišnjak, došao je prošle nedelje u bolnicu u Kodonju, ali su ga pustili kući s dijagnozom gripa. S obzirom na to da nigde nije putovao, lekari ga nisu testirali na koronavirus, ali nekoliko dana kasnije stanje mu se zakomplikovalo, pa se vratio u bolnicu i tek danas je otkriveno da je zaražen.

Virolog i naučnik sa milanskog Univerziteta Fabricio Preljasko kazao je kako niko od doktora nije pomislio na koronavirus jer u Italiji on do sada nije bio zabeležen, osim kod dvoje turista koji su još krajem januara hospitalizovani, ali oni su došli iz Kine i bili na skroz drugom području.

"Jednostavno nije bilo razloga sumnjati na koronavirus, pogotovo što je vladao grip. Italija se našla u situaciji u kakvoj je bila i Kina, suočila se s novim virusom. Istina o koronavirusu se priča već mesec dana, ali u Italiji nije bilo nijednog drugog slučaja osim tih turista", dodao je.

Tagovi