Svijet

ALARMANTNO: Koronavirus "kosi", posle Kine ova zemlja ima najviše žrtava

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor SRNA

Turska zatvora granice sa ovom zemljom iz predostrožnosti.

Izvor: TANJUG/AP PHOTO/JAE C. HONG

Broj žrtava virusa korona u Iranu povećan je na osam, a potvrđeno je 15 novih slučajeva, čime je ukupno zaraženo 43 lica. Većina zaraženih je u svetom šiitskom gradu Komu.

"Virus je donijela osoba iz Kine u grad Kom. Trgovac iz Koma, koji je umro uslijed infekcije, redovno je putovao u Kinu. Direktni letovi između dve zemlje su suspendovani, ali je on koristio indirektne letove", rekao je ministar zdravlja Said Namaki.

On je apelovao da ljudi ne putuju u Kom, glavnu destinaciju šiitskih hodočasnika, oko 120 kilometara južno od Teherana.

"Ne preporučujemo posjete Komu niti bilo kom drugom šiitskom svetom gradu u Iranu", rekao je Namaki.

Portparol Ministarstva zdravlja Kianuš DŽahanpur saopštio je da je registrovano 15 novih slučajeva infekcije virusom korona.

"Za sada imamo 43 slučaja infekcije i osam mrtvih", rekao je on za državnu televiziju.

Vlasti su u gradu Kom zatvorile škole i vjerske obrazovne institucije. U Teheranu i nekim drugim gradovima škole su zatvorene do utorka 25. februara.

Zbog zabrinjavajuće situacije u Iranu, Turska iz predostrožnosti zatvara granicu sa ovom zemljom, saopštio je turski ministar zdravlja Fahretin Kodža.

On je novinarima rekao da će svi autoputevi i železničke linije biti zatvorene danas od 17 časova, kao i da će privremeno biti obustavljeni letovi iz Irana, prenosi Rojters.

Tagovi