Svijet

Ovo je NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE koje je ČOVJEK NAPRAVIO

Autor mondo.me Izvor Kurir

Atomske podmornice naoružane moćnim nuklearnim raketama najsmrtonosnije su oružje koje je ljudska vrsta ikad osmislila, piše list „Nešenel interest“.

Meet Russia's latest nuclear-powered Borei-class intercontinental ballistic missile submare
Izvor: YouTube/screenshot/RT

List navodi pet američkih i ruskih podmornica, koje mogu da unište svijet, a prva je američka podmornica tipa „Ohajo“, koja je usred hladnog rata mogla da „za manje od pola sata pretvori do 288 ciljeva veličine grada u radioaktivni pepeo“, piše Kurir.

The Largest Submarine in The U.S. Navy
Izvor: Largest Dams

Iza nje se nalazi podmornica tipa „Kolambija“, čija bi izgradnja trebalo da počne 2020. godine u SAD.

Što se tiče ruskih podmornica, pominju se "najtiša podmornica" sa balističkim raketama projekta 955A „Borej-A“, koja je naoružana raketama R-30 „Bulava“, podmornica projekta 667BDRM „Delfin“, naoružana balističkim raketama „Sineva“ i podmornica projekta 885M „Jasen“ sa krstarećim raketama 3M-14 „Kalibar“.

Meet Russia's latest nuclear-powered Borei-class intercontinental ballistic missile submare
Izvor: RT

Prema ranijem pisanju lista, ruske nuklearne podmornice projekta "Borej" mogu da "opustoše" Ameriku, čak i ako druge nuklearne snage Rusije budu uništene "u prvom napadu", piše Kurir.

Prema državnom programu za naoružanje Rusije, planirana je izgradnja osam podmornica klase "Borej".

Od njih su tri izgrađene i već su u sastavu ruske flote – „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“. Četvrta podmornica „Knez Vladimir“ trenutno je u fazi testiranja.

Tagovi