Svijet

U čemu je njihova tajna? Drevne šume Francuske šire se iz godine u godinu

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Dok druge zemlje iz godine u godinu nepovratno gube svoje šume, Francuska je otkrila ne samo kako da zadrži svoje zelene površine, već ih i neprestano povećava i trenutno je, po veličini šuma, četvrta u Evropskoj uniji posle Švedske, Finske i Španije.

Tropska prašuma
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/STILLFX

Prema sadašnjim procenama, šume pokrivaju 31 posto Francuske i dok većina sveta gubi svoje šume zbog novih obradivih površina, Francuska ih dobija. Koja je njihova tajna?

Sve se svodi na i javne i privatne napore pošumljavanja ruralnih i urbanih područja, jer deforestacija ubija šume širom sveta, a Francuzi taj scenario nisu želeli sebi da dozvole, piše Big Think.

Zbog koncentriranog napora za pošumljavanje i pada u poljoprivredi, u proteklih 30 godina, šumska područja Francuske povećavaju se za 7 posto godišnje.

Tokom 1990-ih, Europa je pokrenula projekt Zajednička poljoprivredna politika, koji je trebalo da obezbedi da će se samo proizvodne površine koristiti kao obradive, kako bi se sprečilo neučinkovito bavljenje poljoprivredom. Preostala je zemlja pretvorena u šume, prenosi portal 24sata.hr.

Između 1990. i 2015, šume u Evropi su sa 90.000 kvadratnih kilometara porasle do oko 350.000 kvadratnih kilometara.

Zapravo je došlo do tolikog napretka da je u EU danas više drveća i većih šuma nego što je bilo početkom 20. veka.

Većina šuma u Francuskoj je na privatnom zemljištu, a sada se prostiru na 16,4 miliona hektara i povećavaju se svakim danom.

Drveće i biljke koje se sadi treba da održi korak sa zahtevima apsorpcije ugljendioksida i na neki način se bori protiv klimatskih promjena.

Već unutar parka prirode u Provansi - Baroni Provensales, mogu se videti retke vrste drveća. Ali i nove šume imaju svoje izazove - oko 34.000 ljudi živi u ovom parku prirode, a neki stanovnici vide crni bor kao "štetočinu" koja raste na njihovim pašnjacima.

Osim toga, mnoge šume u Francuskoj i Evropi postale su preplavljene najezdom insekta, ali naučnici ipak smatraju da korist nadmašuje mnoge potencijalne probleme.

Zbog toga i Francuska preduzima napore da pošumi urbane delove zemlje.

Gradonačelnica Pariza An Hidalgo nedavno je najavila novi plan zelenila za grad Pariz kojim će dovesti šume u tu svetsku metropolu.

Plan je da se počne sadnja šuma u blizini mnogih znamenitosti Pariza, poput  gradske skupštine ili Opere Garnije.

Drveće će se saditi i u prometnim i uspavanim pešačkim područjima, a plan je da ulepšaju grad i istovremeno  imaju praktičnu svrhu - smanje buku i vrućinu tokom sve intenzivnijih letnih mjeseci.

Ako sve bude išlo po planu, biće zasađeno oko 20.000 stabala, a glavni je cilj da do 2030. drveće prekriva polovinu Pariza.

Tagovi