Svijet

ERDOGAN: Turska razmatra vojnu operaciju u Siriji, nećemo imati drugi izbor

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Turska bi mogla pokrenuti vojnu operaciju u provinciji Idlib na severozapadu Sirije ukoliko situacija ne bude odmah rešena, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: YouTube/Printscreen/France 24

Erdogan je istakao da se Turska neće moći izboriti sa novim prilivom migranata.

Prema njegovim rečima, Ankara neće dozvoliti nove pretnje nedaleko od svoje granice, čak iako bi to značilo upotrebu vojne sile.

"Učinićemo što je neophodno kada neko preti našoj teritoriji. Nećemo imati drugi izbor sem da krenemo istim putem ukoliko se situacija u Idlibu uskoro ne normalizuje", naglasio je turski predsednik.

 Sirijske snage su prošle sedmice ostvarile veliki napredak u borbi sa pobunjenicima u Idlibu. Zauzeto je nekoliko mesta, uključujući strateški veoma važan grad Marat al Numan.

Nedavna ofanziva izazvala je rast tenzija između Ankare i Moskve, koje u Siriji podržavaju suprotne strane.

Turska je izrazila bojazan da bi moglo doći do novog talasa izbeglih iz Idliba i ima 12 osmatračnica u regionu, što je deo dogovora između Ankare i Moskve o deeskalaciji sukoba.

Kremlj je saopštio da Rusija u potpunosti poštuje svoje obaveze u Idlibu, ali izražava duboku zabrinutost zbog "agresivnih militantnih napada na sirijske snage i na rusku vojsku u bazi Hmejmim.