Svijet

Petostrukom ubici iz Srbije sude u staklenom kavezu!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Petostruki ubica Igor Vaclavić (39) iz Subotice, nekada najtraženiji bjegunac u Evropi zbog serije zločina, saslušan juče pred sudom u Teruelu zbog dva pokušaja ubistva u Španiji pod nezapamćenim mjerama zaštite, zatvoren u staklenom kavezu!

Vaclavić, kome je pravo ime najvjerovatnije Norbert Hefer, a poznat je bio i kao Igor Rus i Igor Srbin, uhapšen je u decembru 2017. godine u Španiji, gdje se sakrio posle dva ubistva koja je počinio u Italiji, piše Kurir.

List podsjeća da je on tom prilikom ranio dvojicu farmera, a posle devet dana ubio dva pripadnika civilne garde i mještanina.

Početak suđenja za trostruko ubistvo očekuje se na proljeće.

Španski mediji prenijeli su da je Vaclavić iz zatvora doveden u sud pod ekstremnim mjerama obezbjeđenja u pratnji jedinice za prevenciju i reagovanje nacionalne policije.

Bio je obučen u patike, farmerke, džemper i crnu jaknu. Po ulasku u zgradu se nasmijao, kao i kada je ispitivan u istrazi, a tokom samog suđenja bio je smiren i potpuno hladan. Sve vrijeme se nalazio u staklenom kavezu, kako ne bi ugrozio nikoga!

Ovakve mjere državu koštaju 7.000 evra po saslušanju, navodi Kurir!

U kabini, koja je potpuno providna, nalazi se i mikrofon, tako da ga sudije i svi prisutni mogu čuti tokom svjedočenja, ali on ne može nikoga da dodirne.

Možda ce vas zanimati

Prema navodima medija, on je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva, ali je detaljno govorio u pucnjavi u planinama, kao i kako je došao do tamo.

Mještani iz Albalate su živi jer nisam želio da ih ubijem. Pucao sam na njih kada su se približili seoskoj kući u kojoj sam se krio. Oni su došli da bi popravili bravu i kada sam vidio da prilaze, pucao sam iz pištolja na njih. Zaista nisam želio da ih ubijem, samo da ih upozorim. Da su naletjeli slučajno na mene i da su me dirali, vjerovatno ne bi sada bili ovdje” smireno je ispričao Vaclavić pred sudom.

On je dodao da je oružje koje je imao kod sebe donio iz Italije, ne želeći da otkriva gdje ga je kupio.

U Španiju je ušao 21. septembra 2017. i pred kraj novembra počeo sam da se krijem u predjelima oko Albalate del Arzobispo u pokrajini Teruel.

“Živio sam po seoskim kućama, a neke od njih sam i obio kako bih se snabdio hranom, pićem i odjećom. Kod sebe sam imao mobilne telefone i računare i primjenjivao sam vojne tehnike opstanka”, ispričao je optuženi, o kome su strani mediji već pisali da je prošao vojnu obuku.

Tužilaštvo u Španiji je zatražilo kaznu od 23 godine zatvora za dva pokušaja ubistva i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Fotografij sa suđenja Vaclaviću pogledajte OVDJE