Svijet

Njemačka vojska svjesno u DESNO: Sve više ekstremnih desničara u Bundesveru

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Broj pripadnika njemačkih oružanih snaga koji pripadaju radikalnoj desnici u naglom je porastu, a trenutno se protiv 550 pripadnika Bundesvera vodi istraga.

Pripadnici Bundesvera
Izvor: Guliver / Getty Images / iStock / Getty Images Plus / huettenhoelscher

Kako je rekao direktor njemačke Vojne obaveštajne službe (MAD) Kristof Gram za nedJeljnik "Velt am Zontag" ta služba trenutno vodi istragu protiv 550 vojnika zbog sumnje da pripadaju ekstremnim desničarima.

On je upozorio na nagli porast razotkrivenih slučajeva vojnika koji su pokazivali ekstremno desna ubeđenja i istakao da je samo u 2019. godini otkriveno 360 novih slučajeva.

Prema njegovim riječima, prošle godine prijavljeno je osam pripadnika radikalno desne scene, a kod drugih 40 otkriven je "nedostatak vjernosti njemačkom ustavnom poretku", prenosi Hina.

Gram je objasnio da je posebno visok procenat vojnika sa ekstremno desnim ubeđenjima otkriven među pripadnicima specijalnih jedinica (KSK).

"Procenat vojnika s ovakvim pogledima na svijet među specijalcima je pet puta veći nego u ostatku Bundesvera", rekao je Gram.

Kako se navodi, porast otkrivenih slučajeva pripadnosti ekstremnoj desnici povezuje se s reformom unutar MAD-a, a prije dvije godine našla se na udaru kritika parlamentarnih stranaka zbog nedovoljne efikasnosti kada je u pitanju otkrivanje ekstremističkih ubjeđenja kod pripadnika Bundesvera.