Svijet

MINISTAR SMIJENJEN ZBOG SKANDALA: Kopirao Gebelsa!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Beta/AP

Ekstremno desničarski predsjednik Brazila Žair Bolsonaro smijenio je ministra kulture nakon što je ovaj izazvao bijes javnosti riječima veoma sličnim onima koje je koristio nacistički ministar propagande Jozef Gebels.

Izvor: Guliver/Gety Images/Mario Tama / Staff

Paralele između reči koje je u četvrtak, prilikom pokretanja inicijative za podršku umjetnosti, izgovorio sada smijenjeni Roberto Alvim i onih koje je Gebels koristio tridesetih godina dovele su do bijesnih reakcija jevrejskih organizacija, važnih poslanika, stranaka, umjetnika i advokatske komore.

Bolsonaro obično prkosi kritičarima, ali Alvima je smijenio bez mnogo oklijevanja. Šef države, koji se često pohvalno izražava o mučiteljima i ubicama u službi vojne diktature 1964-1985, osudio je na Twitteru nacizam i autoritarne režime.

Iako je brazilska vlada u finansijskim problemima, Bolsonaro je ranije najavio Alvimovu inicijativu za podršku književnosti, pozorištu, operi, muzici i drugim umjetnostima vrijednu 4,9 miliona dolara.

Alvim je tokom govora o inicijativi upotrijebio rečenicu koju su lokalni mediji prepoznali kao parafraziranje Gebelsovog govora iz 1933. o nemačkom pozorištu.

"
Brazilska umjetnost naredne decenije će biti herojska i nacionalna. Donijeće veliki kapacitet emocionalne uključenosti i biće pođednako imperativna kao i duboko posvećena hitnim nadama našeg naroda, ili je neće biti", rekao je brazilski ministar.

Gebels je, pak, 1933. rekao da će "
njemačka umjetnost naredne decenije biti herojska, čelično romantična, biće faktografska i u potpunosti lišena sentimentalnosti, biće nacionalna s ogromnim Patosom i posvećena, ili je neće biti".

Alvim, koji je osudio i odbacio nacizam, priznao je da sličnost postoji ali i dodao da se radi samo o "
retoričkoj slučajnosti". Ministarstvo kulture je nakon njegove smjene uklonilo snimak tog govora i navelo da je to učinjeno "zbog svih građana koje je sadržaj uvrijedio".

Bolsonaro je u izjavi naveo da su Alvimove reči "
nesrećna izjava" i da one "njegov ostanak čine neodrživim, iako se izvinio".

Roberto Alvim smenjeni ministar kulture Brazila
Izvor: Youtube/Euronews


Na snimku od četvrtka, Alvim sedi za stolom s drvenim krstom, ispod uramljene Bolsonarove slike, dok se u pozadini čuje muzika iz opere Riharda Vagnera. Tom prilikom je rekao da želi da 2020. označi istorijski kulturni preporod koji će "stvoriti novu i naprednu brazilsku civilizaciju".

Tagovi