Svijet

Krakov i Vroclav baš zagađeni, Poljaci tuže državu

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Beta

U velikom delu Poljske jutros su izdata upozorenja da zbog smoga građani, ako ne moraju, ne izlaze napolje pošto su, posebno u velikim gradovima, norme zagađenja vazduha prekoračene nekoliko puta.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/mychadre77

Krakov je danas 5. najzagađeniji grad u svetu.

U Evropi gori vazduh dišu samo žitelji Sarajeva.

Na listi najzagađenijih u svetu, gde je na prvom mestu Lahore u Pakistanu, od evropskih gradova našli su se danas samo još Priština na Kosovu i Vroclav u Poljskoj.

Apel da danas ne izlaze napolje pošto njihov grad guši smog poljske vlasti su uputile pored Krakova i Vroclava i žiteljima Varšave, Lođa, Ribnjika, Opola i Čenstohove.

Beograd je bio na 28. mestu.

Smog guši celu Poljsku, osim visokih planinskih predela i severa zemlje.

Jutros je smog prešao dvostruko granicu dozvoljenih normi a na nekoliko stanica u Varšavi čak tri do četiri puta, dok je na jednoj, Zombki, zabeleženo rekordno zagađenje ove zime kada su norme prekoračene čak sedam puta.

Prema statistikama organizacije Varšavski smog alarm, svake godine pre vremena umre oko 3.000 žitelja Varšave od posledica i bolesti izazvanih zagađenim vazduhom, što je više nego broj pogibija u saobraćajnim nesrećama godišnje u celoj Poljskoj.

Nakon uspeha tužbi nekih umetnika i javnih ličnosti koje su tužile državu da ugrožava njihovo zdravlje jer čini malo da se zagađenje smanji državu su počeli da tuže i građani.

Krajem septembra pred sudom u Varšavi se našla prva kolektivna tužba 223 Poljaka koji zahtevaju da vlada prizna odgovornost za smog i zagađeni vazduh u poslednjih osam godina.

Advokat je objasnio da su za ovu prvu kolektivnu tužbu odabrani Poljaci koji imaju zdravstvene probleme za koje može lako da se dokaže da je krivac za pogoršanje i smog a da u toku procesa mogu da se kolektivnoj tužbi pridruže i drugi zainteresovani.

Za to da je država i vlada odgovorna za to što se jug Poljske i gradovi kao Krakov i Vroclav redovno nalaze na čelu liste najzagađenijih u Evropi i svetu već pred poljskim sudovima postoji presedan.

Tagovi