Svijet

KRVAVI KRAJ najpoznatije šefice narko kartela u Meksiku - La Katrine

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Marija Gvadalupe Lopez Eskivel, poznatija kao La Katrina, bila je smrtonosna šefica najmoćnijeg meksičkog narko kartela a muza joj je bila junakinja romana Artura Pereza Revertea "Kraljica juga". Ubijena je u okršaju sa policijom.

Meksiko, folklor, smrt
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Simone Hogan

Na društvenim mrežama pojavio se snimak poslednjih trenutaka La Katrine, članice kartela koji je u oktorbu prošle godine masakrirao 13 policajaca.

Dvadesetjednogodišnja Eskivel učestvovala je u napadu na policiju, vojsku i nacionalnu gardu u La Bosandi, gradu u meksičkoj državi Mihoakan.

La Katrina je smrtno ranjena u napadu, dok su šestorica pripadnika klana uhapšena.

Vlasti nisu odmah potvrdile da su smakle ozloglašenu narko šeficu, ali ju je odala terovaža "Katrine", ženskog kostura sa širokim šeširom koji je simbol meksičkog Dana mrtvih, na butini.

Eskivelova je u okršaju sa policijom ranjena u vrat i na snimku se vidi krvava Eskivelova kako sedi na zemlji i pokušava da dođe do daha dok joj vojnik govori da je pomoć na putu. Na drugom snimku se vidi vojnik koji je nosi u helikopter.

Poslednji trenuci La Katrine (INFO)
Izvor: YouTube/World News

Iako nije neuobičajeno da žene budu visoko rangirani pripadnici kartela, La Katrina je neobična pojava u kriminalnom miljeu jer je bila šef kartela i komandovala je odredom ubica.

Mediji prenose da se Eskivelova navodno nalazila sa bosom drugog kartela, Migelom M2 Fernandezom pre nego što ih je napala policija. M2 je navodno izašao nepovređen iz okršaja.

List Universal navodi da je Eskivelova odrasla na farmi u Tepalcateku i da je u Mihoakan pobegla sa neimenovanim pripadnikom Halisko kartela 2017.