Svijet

Nebeski šou: Naučnici predviđaju veliki SUDAR ZVIJEZDA, biće kao 1604!

Izvor mondo.rs Izvor New Scientist

Dvije zvijezde koje čine binarni sistem "V Sagittae" u sazvežđu “Strijela” spremaju nam zvjezdani spektakl za nekoliko decenija.

Izvor: gliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/buradaki

Naučnici su ustanovili da se zvijezde sve brže vrte jedna oko druge i da se međusobno približavaju i izračunali da će se 2083. godine sudariti i izazvati eksploziju koja će nam biti vidljiva golim okom.

Binarni sistem "V Sagittae" sastoji se od bijelog patuljka I zvijezde koja je četiri puta masivnija od pomnute, piše New Scientist.

Astronom Bredli Šefer sa Univerziteta u Luzijani i njegove kolege su pregledali snimke tih zvijezda od 1890. godine do danas i otkrili da one postaju sve svijetlije. Tokom prošlog vijeka njihov sjaj se povećao oko 10 puta.

"Sudbina sistema "V Sagittae" je neizbježna. Zabilježite tu godinu u nekom svom kalendaru", rekao je prije nekoliko dana ovaj astronom na konferenciji za novinare.

Eksplozija koja će se dogoditi kroz nekoliko decenija će vjerovatno zasijeniti svaku zvijezdu na nebi. Možda će svijetleti poput Venere. Sjaj eksplozije će trajati oko mjesec dana, a onda će početi da blijedi.

"Nismo imali ovakav nebeski bljesak od Keplerove supernove koja se dogodila 1604. godine", rekao je Šefer.

Supernova je zvjezdana eksplozija tokom koje se izbacuje ogromna energija za izuzetno kratak vremenski period.

Sjaj zvijezde se može povećati i do više miliona puta u odnosu na sjaj pre eksplozije. Posle eksplozije sjaj postepeno opada tokom nedjelja i mjeseci.

Supernova u jednom kratkom roku može da zaseni svojim sjajem cijelu svoju galaksiju.

Suncu bi bilo potrebno oko 10 milijardi godina da proizvede količinu energije jedne prosječne supernove tipa II.