Svijet

Majk Pens: Amerikanci bezbedniji danas, posle Sulejmanijeve smrti

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da smatra da su Amerikanci sigurniji danas nakon što je predsednik Donald Tramp naredio napad u kome je ubijen Kasem Sulejmani.

On je u intervjuu za CBS rekao da građani mogu da budu mirni zahvaljujući liderstvu predsjednika Donalda Trampa, kao i velikom profesionalizmu koji je američka vojska pokazala poslednjih nedjelja.

"I pored iranskog napada na naše baze zbog spremnosti naše vojske nije bilo žrtava, ni među Amerikancima ni Iračanima. Imamo posla sa zemljom koja je vodeći državni sponzor terorizma više od 20 godina. Bićemo i dalje spremni i nastavićemo da se suprotstavljamo Iranu na način na koji je učinio Tramp", rekao je Pens.

On je dodao i da SAD ne traže promjenu režima u Iranu, već promijenu ponašanja aktuelnog režima.

Pens je rekao i da je SAD imala informacije da bi moglo da dođe do napada, zbog čega su američki vojnici izmješteni.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon što je komandant elitne iranske jedinice "Kuds" pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo prilikom napada na aerodrom u Bagdadu.

Iranski general je ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi.

Tagovi

SAD