Svijet

Crna Gora odlaže slanje vojnika u misiju u Iraku?

Ministarstvo odbrane razmišlja o odlaganju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku, izazvane ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Skupština je nedavno usvojila odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u tu misiju.

Istom odlukom predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gdje bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira.

Iz Ministarstva odbrane Pobjedi su kazali da postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika u tu misiju, iako, kako su naveli, ono nije bilo predviđeno prije sredine godine.

"Za sada su suspendovane samo trening aktivnosti zbog situacije u Iraku. Misija nije ukinuta, ali ćemo da vidimo koliko će ova situacija potrajati i kako će se razvijati. Može se desiti da se odloži odlazak naših vojnika u misiju, iako ono ne bi bilo realizovano prije sredine godine", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde Kasem Sulejmani ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. januara.

Vašington je obrazložio ubistvo komandatna elitnih Kuds snaga Revolucionarne garde Irana Sulejmanija prijetnjama po američke diplomate i vojsku na Bliskom istoku.

Strahuje se da će ubistvo jednog od najmoćnijih iranskih generala gurnuti Bliski istok u još veći haos.

Na pitanje Pobjede upućeno NATO-u da li su sa kolegama iz Crne Gore razgovarali o odlaganju slanja vojnika, te da li su ih savjetovali da donesu takvu odluku, iz Alijanse su kazali da su to pitanja za crnogorske vlasti.

Tagovi

VCG