Svijet

Svi hoće KRAĆE RADNO VRIJEME: Ni brokeri više neće da "crnče "

Izvor mondo.rs Izvor Daily Mail Izvor Financial Times

Finska je najavila radnu nedjelju od četiri dana, a da rade više od 8 sati više neće ni oni odlično plaćeni - berzanski brokeri.

Finska premijerka Sana Marin najavila je skraćene radne nedjelje jer "ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu", prenosi "Dejli mejl".

Ali nisu samo slobodnoumni Finci željni da rade manje ali efikasnije. Zbog dugotrajnog radnog vremena bune se i u bankama i finasijskim institucijama širom Evrope. "Fajnenšel tajms" piše da su iz banaka i finansijskih fondova pokrenuli inicijativu da se promijeni radno vrijeme berzi.

Protelih mjeseci brokeri se pojačano žale da im osmoipočasovno vreme berze ne pomaže da lakše prodaju i kupuju hartije od vrednosti a da to ne utiče na cenu. Toliko dugo radno vrijeme su takođe loši za mentalno zdravlje i balans rada i slobodnog vremena, žale se trgovci akcijama.

Sada je red na samom tržištu i berzama da nađu komproimis, zadržavajući glatko trgovanje kroz ceo svet a da pritom olakšaju život i rad finansijskim profesionalcima.

"Vremena se mijenjaju, i stavovi prema radu se menjaju. Ovo je mali korak na dugačkom putu koji industrija mora da prođe da bi osatal privlačna za nadarene koji bi inaće mogli da potraže bolje prilike u drugim industrijama"", kaže Grejem Sorel, šef trgovanja evropskim hartijama od vrednosti i valutama pri Stejt strit global advajzors (State Street Global Advisors(.

Evropsko vrme trgovanja na berzama, koje se plreklapa sa sesijama u Azii i Sjevernoj Americi, je među najdužima u svijetu. Većina evropskih berzi se otvara u 8 sati i radi do 16:30, dok njihove kolege u Njujorku rade dva sata manje, a u Aziji imaju pauzu za ručak.

Trgovci akcijama i derivatima (equities) gotovo redovno rade i po 14 sati, i mnogi kažu da takvo radno vreme odvraća nove ljude od tog posla, posebno ndiplomce i majke. Dodatno, u tako dugom radnom danu opterećuje i to što se zapravo ništa ne radi tokom blokova vremena, posebno ujutro.

"Raspitali smo se kod naših članova i oni su pozitivni prema promijeni. Predlog je osjetljiv i porebno ga je dobro odmjeriti za budućnost", kaže Vinsent Ingram, direktor regulatorne politike Asocijacije menadžmenta evropskih fondova iz Brisela.

Da je ideja vrijedna podrške njihovih članova smatraju i u K&K gloal konsalting (Global Consulting), firmi iz Lodona koja vodi Alfa trejder forum (Alpha Trader), uticajnu mrežu od 900 viših brokera.

Sledeća stanica je ubijediti berze da se slože sa skraćivanjem trgovačkog dana. U decembru je Londonska berza (London Stock Exćange) pokrenula i formalne konsultacije, uz najave da će to biti razmatrano koordinisano kroz sve evrospke berze.

Njih jedino brine da se to ne svati kao da visokoplaćeni finansijski profesionalci spremaju ponudu slabiju usluge za isti novac.

Londonska berza prvo razmatra skraćenje vremena i pomjeranje trgovanja sa 8-16:30 na 8:30-15:30 ili 9-16:30.