Svijet

Evo ko je TITO, Eskobarov nasljednik sa Balkana!

Autor mondo.me Izvor Kurir.rs

Dok za vođu jednog od najvećih narko-kartela, pod nadimkom Tito, u svijetu misle da je Srbin zato što je sa ovih prostora i i opisuju ga kao evropskog Eskobara, poznati novinar otkriva da je riječ o Edinu Gačaninu iz Sarajeva

Kako je otkrio novinar Avdo Avdić, riječ je o vođi narko-kartela Tito i Dino, koji je greškom označen kao Srbin.

"Dobro sam obaviješten o čemu se radi i ovo je ubjedljivo najopasnija mafija koja se ikada pojavljivala na području BIH. Kolege iz Perua su u junu, prije nego što sam počeo time da se bavim, objavile da evropskim narko-kartelom upravlja izvjesni Srbin. Naravno, oni zbog jezika poistovjećuju sve sa Srbima, Naveli su da je riječ o izvesnom Srbinu pod nadimkom Tito, i da se on u policijskoj dokumentaciji u Južnoj Americi smatra evropskim Pablom Eskobarom", rekao je Avdić i dodao da je potom počeo da istražuje ovaj slučaj.

"Kada sam počeo da istražujem kartel Tito i Dino, shvatio sam da je Tito zapravo Edin Gačanin iz Sarajeva, danas nastanjen u Dubaiju. Znači, kolege iz Perua su znale da postoji izvjesni Tito a mi znamo ko je on" zaključio je Avdić. On je dodao i da je Gačanin pokušao da zaustavi ovu priču.

"On je preko svog advokata zatražio od suda u BIH da nam se zabrani pisanje o njemu. Eto, sud nije presudio u njegovu korist" naveo je Avdić.

Riječ je inače o kartelu kome su svjetske policijske agencije zaplijenile više od 14 tona kokaina, a njegov vođa Tito je označen kao neko ko kontroliše kompletno tržište drogom u Evropi i njeno dopremanje iz Latinske Amerike, tačnije Perua.

Posljednja velika zaplijena droge koja se vezuje za Titovo ime je ona kada je 7. decembra ratna mornarica Španije u regionu Pijura otkrila podmornicu koja je prevozila skoro dvije tone kokaina i uhapsila četiri osobe.

Avdić je ranije u Žurnalu naveo da je riječ o državljaninu BIH koji je veći dio svog života proveo u Holandiji, gdje se povezao sa "bitnim osobama iz podzemlja".

"Policijske agencije su zadokumentovale da je on imao stalne kontakte sa, između ostalih Noufalom Fasihom zvanim Mr. Kuskus, koji je član kriminalne grupe iz Sjeverne Irske okupljene oko porodice Kinahan. Tu je i Ridhuan Taghi koji je takođe djelovao u Holandiji i za njim je raspisana međunarodna Interpolova poternica zbog povezanosti sa brojnim ubistvima. Holandske vlasti su nudile 100 hiljada eura za bilo kakvu informaciju o njemu, a policija je objavila da se Taghi vjerovatno skriva u Dubaiju, gdje se nalazi i vođa kartela Edin Gačanin" tvrdi Avdić.

Taghi je uhapšen u Dubaiju ranije ovog mjeseca.

"Treći Gačaninov partner je Rafaele Imperiale zvani Pasta, jedan od čelnih ljudi italijanske mafije Kamora. Policijske agencije raspolažu informacijama da je Imperiale svoj novac uglavnom ulagao kupujući nekretnine u Dubaiju, ali i slike Vinsenta van Gogha koje su 2002. godine ukradene u Holandiji, a koje je on kasnije kupio za 100 miliona eura. I Edin Gačanin, kako smo već naveli, kupuje nekretnine u Dubaiju, a u tim poslovima su mu pomagali članovi njegove porodice koja je porijeklom iz Sarajeva", stoji u navodima Žurnala.

Takođe je objavljena i šema po kojoj on doprema kokain do Evrope.

"Gačanin kontaktira i organizuje nabavku kokaina na području Perua od četiri različite kriminalne grupe iz mesta Truhiljo, koje posluju odvojeno. Za svaku od ovih grupacija vezuje se jedna osoba koja je povjerenja Edina Gačanina, a koja je porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije i čiji je zadatak da organizuju nabavku i pripremu za krijumčarenje kokaina u Evropu - navedeno je u jednom od policijskih izvještaja u čije su sačinjavanje bili uključeni i istražitelji DEA-e i holandske policije", navodi se.

Na ovakve navode žurnala navodno se oglasio i Edin Gažanin iz Dubaija koji je tvrdio da je reč o izmišljenim tvrdnjama, kao i da nikada nije čuo za kartel Tito i Dino.

Tagovi