Svijet

NASA na Mars šalje rover da istraži "bosansko" krater Jezero

Izvor mondo.rs Izvor Klix.ba

Američka svemirska agencija NASA predstavila je "Mars 2020 rover" koji će biti lansiran u julu, a odredište mu je osušeno korito jezera na Marsu, krater koji je dobio ime po opštini Jezero u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Guliver/Getty images/iStock / Getty Images Plus/Elen11

Rover je veličine automobila, ima šest točkova, a istraživaće Marsov krater Jezero, veličine Menhetna, gdje bi trebalo da sleti u februaru 2021. godine.

Vjeruje se da u krateru ima velikih količina sedimenata starih 3,5 milijarde godina za koje se naučnici nadaju da bi mogli da sadrže tragove života na Crvenoj planeti.

Rover će prikupiti 30 uzoraka tla koji će biti vraćeni na Zemlju svemirskom letjelicom na kojoj NASA trenutno radi. Uzorci bi mogli da stignu 2026. godine, kaže jedan od učesnika projekta. Rover će ponijeti opremu koja može da pretvori ugljen dioksid u kiseonik.

NASA će u februaru poslati rover u svemirski centar Kenedi na Floridi, gde će biti sastavljen do kraja. Ime rovera zvanično će biti izabrano početkom godine.

Misija na Mars biće ključna i za buduće ljudske misije na toj planeti, uključujući i potencijal stvaranja kiseonika na njegovoj površini.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson u septembru je uručio načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić pismo iz NASA-e kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

Tagovi