Svijet

PRVI PUT NAKON NUKLEARNE KATASTROFE: U Černobilju okićena jelka

Izvor mondo.rs Izvor sputnjik

Prvi put od 1986. godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilju u gradu Pripjatu okićena je novogodišnja jelka. Nekadašnji stanovnici grada došli su da ukrase jelku, saopštila je ukrajinska televizija "ZIK".

Umjesto uobičajenih ukrasa, jelka je okićena fotografijama iz porodičnih albuma.

Novogodišnja jelka postavljena je u centru grada, ispred zgrade Palate kulture „Energetik“. To su uradile turističke agencije specijalizovane za putovanja u Černobiljsku zonu.

Prošlog ljeta predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se ukidaju neke zabrane posjećivanja zone otuđenja, uključujući stvaranje „zelenog koridora“ za turiste. On je, takođe, naložio vladi da preduzme mjere za razvoj turističkog potencijala u Černobilju.

Prema podacima agencije, 2019. godine Černobilj je posjetilo više od 90.000 turista.

​Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonom otuđenja razvila je vodene rute za posjete duž rijeka Pripjat i Už. Agencija uverava da je upotreba ruta potpuno bezbedna.


SJEĆANJE NA NUKLEARNU KATASTROFU

Dana 26. aprila 1986. godine tokom planskog testiranja na četvrtom energetskom bloku nuklearne elektrane dogodila se eksplozija. Nuklearno jezgro reaktora bilo je potpuno uništeno, zgrada pogonske jedinice djelimično se srušila i došlo je do značajnog emitovanja radio-aktivnih čestica u okolinu.

U trenutku nesreće poginule su dvije osobe, oko 600 ljudi iz stanice i vatrogasci dobili su visoke doze zračenja (28 je umrlo u toku te godine). Više od 200.000 kvadratnih metara SSSR-a bilo je izloženo radio-aktivnoj kontaminaciji. Nesreća je, prema procjeni stručnjaka, bilo najveće u istoriji nuklearne energije. U otklanjanju posledica učestvovalo je više od 600.000 ljudi.

Grad Pripjat nalazi se na tri kilometra od nuklearne elektrane „Černobilj“. Prije nesreće u njemu je živjelo više od 47.000 ljudi, a sada je to grad duhova zbog visokog nivoa radijacije.