Svijet

Cijela Malta po drugi put BEZ STRUJE, totlani haos u saobraćaju

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Malta se danas suočila, po drugi put u manje od mjesec dana, sa nestankom električne energije širom zemlje, što je izazvalo i saobraćajni haos jer su semafori takođe bili ugašeni, javlja Rojters.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/ValEs1989

Državni elektroenergetski provajder Enemalta potvrdio je da na Malti nigdje nema struje dodajući da je podvodni kabl kojim se ovo ostrvo snabdeva strujom sa Sicilije izgleda uzrok problema.

Struja je nestala ujutro oko 7 časova po GMT, a postepeno je počela da "stiže" u pojedine dijelove Malte nešto poslije 11 sati prije podne.

Prethodni višečasovni prekid napajanja električnom energijom, koji se dogodio 26. novembra, takođe je bio izazvan neispravnošću podmorskog kabla od Sicilije do Malte.

Malteške elektrane imaju dovoljne kapacitete da podmire nacionalne potrebe za strujom, ali se Enemalta pretežno oslanja na snabdevanje strujom sa Sicilije jer je jeftinija.

Zbog današnjeg nestanka struje, dva dana uoči Božića, trgovci nisu mogli da koriste POS terminale za platne kartice, a u nekim slučajevima nisu mogli čak ni da otvore zaštitne rešetke na vratima i izlozima svojih prodavnica.

Sa aerodroma na Malti su saopštili da rade normalno jer koriste sopstvene generatore.