Svijet

Nigerijska mafija hara Evropom: MAGIJOM tjeraju maloljetnice u prostituciju

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

"Evropa je željna maljoletnih djevojaka, a Nigerija ima odgovarajuću ponudu", ovim riječima je sažeo problem bivši član nigerijske tajne organizacije Crna sjekira koja je od 2016. u Evropu dovela 16.000 žena iz Nigerije.

Ilustracija
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U Vulkanštraseu u Duisburgu, za mnoge žene se njihov san o boljem životu pretvorio u noćnu moru. Ovdje se nalazi jedna od najvećih njemačkih četvrti za prostituciju. I tu dolazi sve više žena iz Nigerije.

Najveći broj njih doveli su nigerijski krijumčari, kaže Barbara Vellner iz organizacije Solvodi koja pomaže žrtvama trgovine ljudima i prisilne prostitucije. Većina njih je živjela u teškim uvslovima i uglavnom je riječ o mladim ženama bez škole i bez jednog ili oba roditelja, prenose hrvatski mediji pisanje Dojče velea.

Te djevojke su u svojim zemljama često na meti krijumčara ljudi. One prolaze kroz razgranatu mrežu, sve dok na kraju ne završe u Njemačkoj kod svodnica.

Već u Nigeriji se tim mladim ženama daje do znanja da njihov put košta, ali da to nije problem, jer se u Evropi može dobro zaraditi.

Kako bi se izvršio dodatni pritisak po pitanju vraćanja novca, djevojke se vode kod Juju-vračeva. Slijedi ritual tokom kojeg se često kolju životinje i pije njihova krv.

Žene onda uvjeravaju da će im članovi porodice umrijeti ili se razboljeti ako ne vrate dug i ne poštuju dogovor. A onda su u Evropi najčešće jedini način za zaradu i vraćanje dugova - bordeli.

Njemačka policija je 2018. otkrila ukupno 68 žrtava nigerijskih krijumčara ljudi, znatno više nego godinu dana ranije. One su činile 61 posto svih žrtava trgovine ljudima iz Afrike.

Uhapšeno je i dvostruko više osumnjičenih (41) iz Nigerije nego 2017. godine, navodi se u izveštaju Saveznog biroa za kriminalistiku (BKA).

U poslednje tri godine preko Sredozemnog mora u Italiju je stiglo više od 20.000 nigerijskih žena, među kojima i veliki broj maloljetnica.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je oko 80 posto njih žrtva krijumčara ljudi ili da im prijeti akutna opasnost da postanu žrtve.

Na Siciliji se već govori o novoj „Nigerijskoj mafiji". Za razliku od italijanskih mafijaških klanova, u ovom slučaju i počinitelji i žrtve dolaze iz inostranstva a sicilijanski novinari kažu da vlasti ne predeuzimaju dovoljno energične mjere, što tužilastvo demantuje.

Državni tužilac Lina Trovato kaže da se fenomen organizovanog kriminala iz Nigerije već odavno prati.

Takozvana „nova mafija" iz Nigerije nije homogena organizacija, već se sastoji od mnogo pojedinačnih tajnih saveza i kriminalnih skupina.

Vlasti u Nigeriji u poslednje vrijeme primjećuju sve veću brutalnost krijumčara koju tumače uspjehom programa za borbu protiv zloupotrebe Juju-obreda: time makroima u Europi nedostaje sredstvo za psihološku kontrolu žena.

Bivši krijumčar smatra da veliki dio krivice snosi i Evropa koja traži sve mlađe i jeftinije djevojke. "Na kraju se sve vrti samo oko novca. Evropa je željna zabranjenih stvari. Droge, maloljetne djevojke, sve što je zabranjeno. A Nigerija ima odgovarajuću ponudu. Sve dok se njena roba traži, Crna sjekira i sva druga tajna udruženja će i dalje biti uspješna i zarađivati mnogo novca."

Tagovi