Svijet

Banjalučanka uhapšena u Sidneju "samo" čuvala drogu?!

Izvor mondo.rs Izvor Blic

Policija ispituje da li je banjalučanka A.V, koja je uhapšena u Sidneju kada je u njenom stanu pronađen met vredan oko 300 milona evra, narko dilerima služila samo za čuvanje droge.

Nakon njenog hapšenja ispituje se da li je A.V (24) direktno imala učešća u švercovanju 400 kilograma metamfetamina iz Amerike u Australiju, ili je samo idirektno kroz otvaranje fiktivnih firmi lažnim dokumentima i čuvanje droge u svom stanu organizovanoj kriminalnoj grupi, i na taj način doprinela njenoj daljoj prodaji.

S obzirom na to da su u stanu zaplenjena i četiri telefona i nekoliko SIM kartica, veštačenje istih moglo bi biti od pomoći istražiteljima u otkrivanju mreže narko dilera u Australiji.

Banjalučanka se ovom trenutku ne treti za uvoz droge "ajs" u Australiju, koja je sredinom oktobra pronođena u teretnom skladištu u Sidneju. Međutim, hapšenje grupe muškaraca kao i istraga u prethodnih mesec dana dovela je upravo do nje.

Ona se svakako suočava sa optužbama zbog droge, novca i oružja pronađenog prošlog četvrtka u njenom , kako ga opisuju mediji, skromnom stanu u Sidneju.

Naime njoj se na teret stavlja da je posedovala lažna dokumenta kako bi počinila krivično delo , svesna da time krši zakon, posedovanje dva nelegalna pištolja i držanje municije bez ikakve dozvole i posedovanje narkotika.

Njoj prema svemu sudeći preti dugogodišnja robija ukoliko australijske vlasti dokažu da je deo lanca organizovane kriminalne grupe koja je trgovala narkoticima.

Policija navodi da je pošiljka iz SAD sadržavala 768 boca umaka, a testiranje je pokazalo prisustvo metilamfetamina u bocama, koji je poznat i kao droga led.

Preliminarna forenzička analiza utvrdila je da boce sadrže oko 400 kilograma metilamfetamina, čija je procenjena ulična vrednost veća od 300 miliona dolara.

U zajednickoj akciji policijskih agencija, uhapšeni su i optuženi četvorica muškaraca, a sada i 24-godišnjakinja koja je koristila lažnu identifikaciju kako bi osnovala četiri preduzeća za pomoć u švercu droge.

A.V. je optužena za više tačaka i odbijena joj je kaucija. Ona će se u lokalnom sudu u Paramatiju pojaviti 30. januara.

Inače, A.V. nije jedina sa ovih prostora koja se našla na udaru zakona u Australiji zbog trgovine narkoticima.

Tako je u februaru na osam godina zatvora osuđen Ivan Tešić, vlasnik jednog noćnog kluba, kod koga je policija pronašla šest boca tečnog metamfetamina u kojima je bilo 3,6 kilograma ove droge, čija je vrednost procenjena na oko 3,25 miliona autralijskih dolara.

Mesec dana kasnije uhapšena su dvojica Srba i jedan Australijanac u Brizbejnu, kod kojih je policija zaplenila narkotike u vrednosti od oko 1,3 miliona autralijskih dolara.

Tagovi