Svijet

ERUPCIJA VULKANA: Opšta panika, ima mrtvih i nestalih (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor Beta

Jedna osoba je poginula, a nekoliko se vodi kao nestalo, u erupciji vulkana na novozelandskom Bijelom ostrvu.

Najmanje 20 osoba je povrijeđeno kada je vulkan počeo da baca pepeo na tom popularnom turističkom mjestu.

Prema poslednjim podacima, na tom ostrvu je u vrijeme erupcije bilo oko 100 ljudi, prenosi AP.

Oko vulkana je uspostavljena zona u kojoj nije dozvoljeno letenje.

Novozelandske vlasti su izdale nacionalno upozorenje zbog umjerene vulkanske erupcije, dok je opasnost proglašena u neposrednoj blizini vulkana.

Bijelo ostrvo je aktivni vulkan koji se nalazi 48 kilometara od istočne obale Sjevernog ostrva Novog Zelanda.

Vulkan na Novom Zelandu (INFO)
Izvor: Youtube/ABC News

Vlasti su poslale veliki broj spasilaca da zbrinu povrijeđene i da pronađu nestale.

"Veliki broj turista bilo je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag", rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern u obraćanju novinarima iz Velingtona.

"Znamo da su brojni turisti bili oko ostrva i na ostrvu u to vrijeme, i Novozelanđani i strani turisti", rekla je Ardern.

Kevin O Salivan, izvršni direktor novozelandskog udruženja kruzera, rekao je da vjeruje da je kruzer Ovation of the Seas u vrijeme erupcije obilazio ostrvo.

Ovation of the Seas je kruzer na 16 spratova koji može da prihvati gotovo 5.000 putnika, a ima 1.500 članova posade.

Viša osoba je dovedeno na čvrsto tle ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je sada "suviše opasno" da se sprovode akcije spasavanja na ostrvu.

Služba hitne pomoći u Fakataneu, gradu na oko pedeset kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povrijeđeno i da medicinski timovi pokušavaju da stignu do njih.

"Hitne službe očajnički pokušavaju da odvedu te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute", rekla je za Frans pres Džudi Tarner, gradonačelnica Fatakanea.

Nacionalna uprava za vanredne situacije procijenila je ovu erupciju kao umjerenu. Ipak gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.

Vajt Ajlend, koji je oko pedeset kilometara kod turističkog zaliva Bej of Plenti, avanturistički turisti vole da ga obilaze. To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile česte erupcije poslednih 50 godina a najskorija je bila 2016.