Svijet

LJudi su stvarno idioti: Evo šta je napisano na tijelu bijelog medveda

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Na društvenim mrežama pojavio se snimak polarnog medveda na kojem je neko crnim sprejom napisao "T-34". Stručnjaci su upozorili da bi to moglo da utiče na sposobnost ove životinje da se stopi sa okolinom prilikom lova.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Snimak je na Facebook-u objavio Sergej Kavrij, član organizacije Svetski fond za prirodu (WWF), a potom su je preneli mediji u Rusiji.

"Ne znam detalje, odnosno u kojem regionu ili okrugu je snimljen ovaj video. Ako je ovo uradila vojska, onda je reč o nekoj vrsti perverznog nepoštovanja istorije", rekao je Kavrij.

Naučnici sa Instutita za biološke probleme pretpostavljaju da je medved verovatno bio uspavan pre nego je išaran, na šta ukazuje to što su slova iste veličine, kao i da će biti potrebno nekoliko nedelja pre nego što se boja ispere sa krzna. To bi, dodaju,  moglo da stvori probleme ovoj životinji koja se oslanja na belinu svog krzna kada lovi plen na arktičkom snegu i ledu.


Ruski mediji nagađaju da je ovo možda izvelo lokalno stanovništvo koje je uznemireno zbog porasta broja polarnih medveda koji ulaze u ljudska staništa u arktičkom delu Rusije. U februaru ove godine je u regionu na krajnjem severu proglašeno vanredno stanje jer su se u gradovima i naseljima pojavile na desetine polarnih medveda.

Inače, tenk T-34 igrao je važnu ulogu u pobedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. 

Tagovi