Svijet

Blumberg izaziva Trampa: MILIJARDER ulazi u trku za predsjednika

Izvor mondo.rs

Milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg zvanično je danas ušao u izbornu trku 2020. godine, čime je okončao višenedjeljna nagađanja da li će se naći na već prenatrpanoj listi demokarata.

Ulasku Blumberga u ovu trku je prethodila vijest o masovnoj kupovini televizijskih oglasa, koja prema Advertajzing analitici vredi čak 31 miliona dolara, piše "NBSnews."

Rekord je do sada držao Barak Obama koji je u posljednjim nedjeljama izborne kampanje 2012. godine platio izborne reklame 30 miliona dolara.

Blubergova kampanja promoviše njegov rekord kao gradonačelnika, a potom obećava da će obnoviti zemlju i vratiti vjeru u san - da će bogati plaćati porez više, a srednji sloj će dobiti svoj pravi udio.

 Blumberg (77) je podnio prijavu da se nađe na primarnom izbornom listiću demokrata u nekoliko država koje imaju kraći rok za prijavljivanje.

Očekuje se da će on preskočiti kampanju na prva četiri nadmetanja za nominaciju, u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini, a da će se fokusirati na prikupljanje glasova u tzv. državama "super utorka", 3. marta.

Nekoliko demokratskih kandidata odmah je kritikovalo Blumberga zbog najava o njegovoj namjeri da se kandiduje, nakon što je bivši potpredsjednik Džo Bajden loše prošao u prvim anketama i prikupljanju novca za kampanju

Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren nazvala je njegovu kampanju "pokušajem da kupi predsjednički mandat".

Blumbergovi "duboki džepovi" i spremnost da dosta potroši mogu mu pomoći da nadoknadi to što se u trku neće uključiti od samog početka. Njegovi ljudi smatraju da nije kasno pozivajući se na ankete koje pokazuju da demokratski glasači tek treba da se odluče.