Svijet

Haos u Hongkongu i dalje traje, demonstranti traže lokalne izbore

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Demonstranti zabarikadirani na jednom univerzitetu u Hongkongu delimično su raščistili put koji su prethodno blokirali i traže da se Vlada obaveže da će se održati lokalni izbori 24. novembra.

Maskirani demonstrant na Kineskom univerzitetu Hongkonga izjavio je jutros da vlada ima 24 sata da ispuni zahtev o izborima.

Studenti i drugi demonstranti zauzeli su vodeće univerzitetske kampuse u Hongkongu, postavili barikade i nagomilali Molotovljeve koktele i druge predmete za borbu.

Javna televizija RTHK javila je da je jedna traka u glavnoj ulici Tolo raščišćena, ali da je vlasti još nisu otvorile za saobraćaj.

Jedan muškarac umro je od povreda zadobijenih kada je pogođen u glavu za vreme sukoba između pristalica vlade i demonstranata.

Vlada je saopštila da je 70-godišnji čistač bio na pauzi za ručak u sredu kada su ga pogodili predmeti koje su bacali maskirani demonstranti.

U Hongkongu je zabeležena eskalacija nasilja ove nedelje sa intenzivnim uličnim okršajima između policije i demonstranata, kao i sukobima na univerzitetima.

Antivladini protesti održavaju se u Hongkongu više od pet meseci. Prodemokratski aktivisti navode da bi vlada mogla da pribegne sili kao razlog za otkazivanje izbora.