Svijet

BOLNICE POGOĐENE, SKLONIŠTA SPALJENA, PORODICE RAZDVOJENE: UN iznijele alarmantne podatke!

Izvor Kurir

"Čitavo stanovništvo sjeverne Gaze u opasnosti od umiranja"

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, ashraf amra / AFP / Profimedia

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja upozorila je danas da je "čitavo stanovništvo sjeverne Gaze u opasnosti od umiranja", dok Izrael nastavlja intenzivne vojne operacije u tom području.

"Stotine Palestinaca su navodno ubijene. Desetine hiljada su primorane da ponovo pobjegnu", saopštila je v.d. generalnog sekretara za humanitarna pitanja i koordinator za hitne slučajeve Džojs Msaja.

"Bolnice su pogođene i zdravstveni radnici pritvoreni. Skloništa su ispražnjena i spaljena. Spasioci su spriječeni da spasavaju ljude pod ruševinama. Porodice se razdvajaju i muškarci i dječaci se odvoze kamionima", saopštila je Msaja.

Ona je ocijenila da se ne sme dozvoliti nastavak onoga što izraelske snage rade na opkoljenom sjeveru Gaze.

"Tako očigledno nepoštavanje osnovne ljudskosti i zakona rata mora prestati", rekla je Msaja.

Izrael je u međuvremenu nastavio svakodnevne napade i na Pojas Gaze i na Liban gdje se bori protiv islamističkih organizacija Hamasa i Hezbolaha, posle predloga predsjednika Egipta Abdel Fataha al Sisija o kratkom primirju na palestinskoj teritoriji, javlja Frans pres.

U Gazi izloženoj razornom bombardovanju i opkoljenoj više od godinu dana, izraelska vojska je saopštila da je ubila "desetine terorista" u Džbaliji na sjeveru gdje je u ofanzivi od 6. oktobra kako bi spriječila da se Hamas regrupiše.

Lokalni spasioci su rekli da se bombardovanje nastavlja i u centralnoj Gazi i na sjeveru, gdje je troje ljudi poginulo u udaru izraelskog drona. U drevnom libanskom gradu Tiru poginulo je najamnje petoro ljudi, posle čega je izraelska vojska pozvala na hitnu evakuaciju.

U nedelju je predsednik Sisi, čija zemlja je jedan od pregovarača između Izraela i Hamasa, predložio dvodnevni prekid vatre tokom kojeg bi bila oslobođena četiri taoca za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

On nije precizirao da li je plan predstavljen Izraelu i Hamasu, ali je predložio da posle počnu pregovori o trajnom prekidu vatre i humanitarnoj pomoći Gazi.

Izraelski mediji su javili da je šef Mosada David Barnea stigao u Katar na nove razgovore sa šefom CIA Bilom Bernsom i katarskim pregovaračima o primirju na palestinskoj teritoriji.

CNN u međuvremenu javlja, pozivajući se na izvor obaviješten o razgovorima u glavnom gradu Katara, Dohi, da pregovarači ne očekuju značajan napredak dok ne bude proglašen pobjednik predsjedničkih izbora u SAD, zakazanih za 5. novembar.

Isti izvor je rekao da je nova runda razgovora, započeta u nedelju, usredsređena na ponovno pokretanje procesa, a ne na postizanje oslobađanja talaca i prekida vatre.

Razgovara se i o ratu u Libanu i Iranu, kao i o iranskom regionalnom uticaju.