Svijet

ZELENO JEZERO USRED PUSTINJE: Globalne temperature dovode do sve češćih "promjena" na planeti

Autor Milja Zenović

Istraživači iz Nase poručuju da će Sahara sve češće biti poplavljena.

Izvor: Profimedia

Jedno od najsušnijih područja na planeti, pustinja Sahara, zadnjih dana je jedna od jačih zanimljivosti u svijetu. Naime, nedavni satelitski snimci su u svijet poslali drugačiju sliku od onoga što važi za pustinjska područja. Na nevjerovatnim slikama Nase vidi se jezero koje se formiralo usred pustinje.

Jezero se nalazi duž planinskog lanca Ugarta i otiče u dolinu Saura, odnosno rijeku Vadi koja teče sa jugoistoka države.
Pretpostavke stručnjaka su da će jezero  „nestati” za nekoliko nedjelja. Voda je neupotrebljiva, a zelene boje je zbog algi, koje inače ispuštaju toksine koji su štetni za ljude.

S obzirom na to da globalne temperature na našoj planeti sve više rastu, istraživači iz Nase poručuju da će Sahara sve češće biti poplavljena.

Pustinja Sahara je najveći izvor prašine u vazduhu na Zemlji, a čestice mogu da putuju na hiljade kilometara. Od kasnog proljeća do rane jeseni, uobičajeno je da suvi, prašnjavi saharski vazduh nosi čestice na zapad preko Atlantskog okeana visoko u atmosferu. Ove čestice prašine mogu uticati na padavine i formiranje tropskih ciklona u sjevernom Atlantiku, a često se i kod nas u narodu pomenu kada naiđe "crvena" kiša.

Ono što ovu vijest čini posebnom naučnicima, ali i javnosti je činjenica da jezera vrlo rijetko nastaju u pustinjama.