Svijet

Stižu Sjevernokorejci! Uzbuna u Ukrajini, hitno se oglasio Zelenski zbog izvještaja obavještajaca

Autor Nevena Davidović

Ukrajinski predsjednik kaže da sjevernokorejski vojnici stižu na front kroz 2-3 dana.

Izvor: Twitter/@ZelenskyyUa/Screenshot/KOREA NOW/Youtube

Rusija planira da pošalje prve sjevernokorejske vojnike na borbenu liniju 27. ili 28. oktobra, izjavio je predsjednik Vladimir Zelenski danas, pozivajući se na obavještajne izvještaje.

Govoreći nakon sastanka sa Glavnim štabom Vrhovnog komandanta, Zelenski je ovu odluku nazvao "očiglednim korakom ka eskalaciji", ističući da se time jasno opovrgavaju "dezinformacije koje smo poslednjih dana čuli iz Kremlja."

"Svijet sada jasno vidi šta Rusija zaista želi, a to je nastavak rata. Zato nam je potrebna principijelna i snažna reakcija svjetskih lidera", poručio je Zelenski.

Predsjednik je pozvao Zapad da izvrši "opipljiv pritisak" na Moskvu i Pjongjang kako bi se poštovala Povelja UN-a i spriječila eskalacija. Ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) navodi da je Sjeverna Koreja već poslala skoro 12.000 vojnika u Rusiju, uključujući 500 oficira i tri generala.

Vojnici Severne Koreje
Izvor: YouTube/ BBC News

Prvi vojnici koji će se pridružiti ruskim snagama u ratu protiv Ukrajine navodno su poslati u Kursku oblast, gdje je Ukrajina započela prekograničnu operaciju u avgustu i zadržala značajne djelove teritorije.

Zelenski je takođe saopštio nakon sastanka da je Ukrajina uspostavila tampon zonu u Kurskoj oblasti, čime sprječava Rusiju da proširi rat na istočne ukrajinske teritorije.

Nakon višestrukih izvještaja iz Ukrajine i Južne Koreje, SAD su potvrdile da sjevernokorejski vojnici pristižu u Rusiju.

"Šta tačno rade - to ćemo tek da vidimo", izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

U zamenu za vojsku i naoružanje, Rusija pomaže Pjongjangu da zaobiđe sankcije i razvije svoje nuklearne kapacitete, izjavio je načelnik HUR-a Kirilo Budanov.

(MONDO/Kyiv Independent)