Svijet

KAMALA SE SLAŽE DA IZRAEL ČINI GENOCID U POJASU GAZE? Procurio snimak nje i propalestinskog studenta

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Kamala Haris pred studentima u Milvokiju rekla da je "realna" tvrdnja o izraelskom genocidu u Pojasu Gaze.

Izvor: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Kamala Haris, potpredsjednica SAD i demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću, održala je govor pred studentima Univerziteta Milvokija u Viskonsinu, a na snimku sa skupa djeluje da ona potvrđuje tvrdnju da Izrael čini genocid u Pojasu Gaze.

To navodi izraelski list Džeruzalem post koji objašnjava da je susret Haris sa studentima održan prošlog četvrtka i da je ona pritom tvrdnju jednog od njih iznetu o tom genocidu okarakterisala kao nešto što je "realno" ili nešto što se "stvarno dešava".

Snimci sa skupa su sinoć počeli da cirkulišu po društvenim mrežama.

U klipu se vidi kako se Kamala obraća studentima i kaže koliko "ulaže" u njih, kada jedan iz mase počinje da viče i traži od nje da priča o "genocidu" u Pojasu Gaze.

A i u genocid, je li? Milijarde dolara koje ste investirali u genocid? - upitao je student američku potpredsjednicu.

Ona je odgovorila da poštuje njegovo pravo da kaže šta misli.

- Poštujem tvoje pravo da govoriš. Ja sada pričam. Znam o čemu govoriš. Želim prekid vatre. Želim da rat prestane - kazala je Haris.

Student ogrnut palestinaskom maramom kefijom je nastavio da joj postavlja pitanja u vezi sa genocidom dok se probijao kroz masu ka Kamali.

Ona je potom gestikulirala prema njemu, dok ga je obezbjeđenje izvodilo iz prostorije.

Slušajte, ono o čemu on priča, to je realno. To nije tema zbog koje sam danas ovde, ali je nešto što se stvarno dešava i ja poštujem njegov stav - ocijenila je Haris.

Džeruzalem post prenosi da je policija univerzitetskog kampusa uklonila bundžiju.

Dejvid Fridmen, bivši američki ambasador u Izraelu, kojeg je na tu funkciju postavljen u vrijeme administracije republikanskog predsjednika Donalda Trampa koji je sada rival Kamali u trci za Belu kuću, kazao je u izjavi za Njujork post da je Haris ovim potezom samo "javno potvrdila lažne i zlobne optužbe da Izrael sprovodi genocid".

Mnogi su, uključujući i mene, oduvjek sumnjali da ona ima taj izvitopereni, antisemitski stav o izraelskoj samoodbrani od varvarstva Hamasa. Ali, mačka je sada izašla iz džaka. Njeno mišljenje je podjednako neupućeno u temu koliko je i zlokobno... To što ona javno prihvata kao istinu ovu odvratnu krvavu klevetu diskvalifikuje Haris iz toga da obavlja bilo koju javnu funkciju, a kamoli predsjedničku dužnost - poručio je Fridmen.

Džeruzalem post navodi da je bundžija navodno povezan sa lokalnom studentskom organizacijom Narodni univerzitet za palestinsku koaliciju, koja je objavila snimak na njihovom Instagram nalogu, što je učinila i druga propalestinska studentska organizacija.

U postu koji prati snimak na kojem je Kamali postavljeno pitanje o genocidu navodi da se da je njena kolona vozila prilikom napuštanja kampusa bila "primorana da prođe direktno pored svih demonstranata".

To je potvrđeno i u članku lista Milvoki džurnal sentinel u kojem je navedeno da je kolona vozila u kojoj je bila Haris prošla pored propalestinskih demonstranata na kampusu.