Svijet

"PREDAJ SE ILI GLADUJ" - IZRAEL NEMILOSRDAN PREMA GAZI: Nova strategija potpuno slama Palestince, narod u strahu i očaju

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Nova izraelska kopnena ofanziva na sjeveru Gaze izazvala je strahovanja da vojska sprovodi plan „predaj se ili gladuj“ kako bi uništila Hamas na tom području. Mnogi stanovnici ponovo su raseljeni.

Izvor: Profimedia

Tokom poslednjeg rata protiv Hamasa, izraelska vojska više puta je kopnenim trupama i iz vazduha napala Džabaliju na sjeveru Pojasa Gaze. To što se sada dešava predstavlja katastrofu za preostale stanovnike izbjegličkog naselja – oni već više od godinu dana trpe bombardovanja i borbe između izraelske vojske i islamističkog Hamasa, kojeg SAD, EU i druge države smatraju terorističkom organizacijom.

„Ovdje je tako opasno, ne možete više da se krećete. Rizično je i nesigurno. Tražili su od nas da odemo, ali nismo stigli. Odjednom je područje bilo opkoljeno i pod vatrom“, kaže Mohamed iz Gaze, koji u telefonskom razgovoru ne želi da otkrije svoje prezime.

Prije skoro dvije nedelje, Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su novu kopnenu ofanzivu u Džabaliji i pozvale stanovnike da napuste to područje. IDF su saopštile da militantni Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, pokušava da se na sjeveru pregrupiše i ponovo uspostavi.

Posmatrači strahuju da je najnovija invazija dio šire izraelske strategije „predaj se ili gladuj“ (surrender or starve) o kojoj se raspravljalo u Izraelu. Cilj te strategije jeste da se protjeraju stanovnici sjevernog dijela Pojasa Gaze i da se to područje zatvori kako bi se oslabio Hamas i druge militantne grupe. „Izgleda da izraelska vojska pokušava potpuno da odvoji sjeverni dio od ostatka Pojasa Gaze“, navodi se u saopštenju Kancelarije UN za ljudska prava.

Mohamedova supruga i njegovo troje djece bili su u posjeti rodbini u gradu u blizini Gaze, kada su stigli tenkovi i kada su se intenzivirali vazdušni napadi na Džabaliju, priča taj 41-godišnjak. Povratak nije bio opcija. „Moje komšije i ja smo se udružili i pokušavamo da dijelimo ono što je ostalo od hrane i vode. Ne znam koliko dugo će to potrajati“, kaže.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) procenjuje da je u protekle dvije nedelje 50.000 ljudi raseljeno iz Džabalije, dok su drugi zbog teških borbi zarobljeni u svojim kućama. Prema podacima OCHA, oko 84 odsto Pojasa Gaze je pod „naredbom za evakuaciju“ izraelske vojske.