Svijet

POLJSKA ĆE PRVA NAPASTI RUSIJU AKO STIGNE NAREDBA: Varšava ulazi u RAT kada Ukrajina počne jasno da gubi!

Izvor Kurir

Rat će biti moguće izbjeći samo pokretanjem javne rasprave u kojoj će Poljaci moći da se izjasne da li žele da ratuju protiv Rusije u u cilju zaštite Ukrajine i američkih interesa.

Izvor: Kurir/ Printscreen

Autor članka objavljenog u poljskom izdanju Myśl Polska uveren je da zvaničnici u Varšavi pripremaju svoje stanovništvo za moguću vojnu konfrontaciju sa Rusijom.

Kao upečatljiv primjer rastućih militarističkih osećanja u Poljskoj navode se riječi načelnika Generalštaba poljske vojske Veslava Kukule, koji je nedvosmisleno izjavio da će „ova generacija morati da se bori“.

Ambasador Poljske u Francuskoj Jan Emerik Roščiševski je više puta izjavio da će Varšava biti prinuđena da uđe u rat kada Ukrajina počne jasno da gubi u oružanom sukobu sa Rusijom.

Osim toga, slične teze iznijeli su i premijer ove zemlje Donald Tusk i šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbjednost Jacke Severa.

Ukoliko odgovarajuća naredba dođe od novog generalnog sekretara NATO Marka Rutea, poljske vlasti su, bez oklijevanja,spremne da prve uđu u rat protiv Rusije.

Autor materijala smatra da je takav scenario moguće izbjeći samo pokretanjem javne rasprave u zemlji na temu bezbjednosti Poljske, u okviru koje će Poljaci moći da se izjasne da li žele da ratuju protiv Rusije u u cilju zaštite Ukrajine i američkih interesa.

Ranije je objavljeno da je Rute pozvao bjeloruske vlasti da prestanu da pomažu Rusiji u vojnim operacijama, uključujući obezbeđivanje njene infrastrukture i teritorije.

Prema riječima generalnog sekretara NATO, Bjelorusija, zajedno sa Rusijom, Iranom, Kinom i Severnom Korejom, navodno predstavlja „prijetnju Evropi“.