Svijet

Krio se u ruševinama na fotelji i palicom gađao izraelski dron: Snimak poslednjih trenutaka vođe Hamasa

Autor Aleksandra Virijević

Izraelska vojska ubila je tokom napada u Pojasu Gaze vođu palestinskog pokreta Hamas Jahju Sinvara.

Izvor: Youtube/All Israel News

Izraelski zvaničnici, bezbjednosne službe i Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u četvrtak da je u operaciji izraelskih snaga u Rafi, u južnom pojasu Gaze, ubijen Jahja Sinvar, jedini preostali lider Hamasa, za koga se smatra da je glavnim odgovornim za planiranje krvavog upada boraca te palestinske grupe koju podržava Teheran u Izrael 7. oktobra prošle godine, masakra koji je uslijedio i kidnapovanja više od 200 ljudi, od kojih su mnogi i dalje u zatočeništvu.

Izrael je nakon napada pokrenuo osvetničku vojnu operaciju u Pojasu Gaze, u kojoj je nekoliko desetina hiljada Palestinaca, uglavnom civila, izgubilo živote za nešto više od godinu dana, a koja je naišla na oštre kritike međunarodne zajednice, ali bez velikog efekta, budući da izraelske snage nastavljaju vojne operacije u Gazi. Situacija je eskalirala izraelskim operacijama protiv snaga proiranske šiitske grupe Hezbolah u Libanu, ubistvom vođe grupe Hasana Nasralaha i niza drugih visokih zvaničnika, nakon čega je Iran u oktobru izvršio masivan raketni napad na Izrael. 1. Odmazdu Izraela za taj napad tek treba očekivati, prenosi Jutarnji list.

Načelnik štaba IDF-a general-pukovnik Herci Halevi izjavio je da izraelske snage nisu unaprijed imale obavještajne podatke da se lider Hamasa nalazi u objektu koji su napali izraelski vojnici.

Jahja Sinvar se smatrao se jedinim preostalim vođom ove palestinske grupe nakon ubistva Ismaila Hanija, političkog lidera Hamasa, u Teheranu 31. jula. On je ubijen eksplozivnom napravom koja je tajno prokrijumčarena u luksuzni pansion u kojem je odsjeo, kako su tvrdili bliskoistočni zvaničnici. Pansionom je upravljao i obezbjeđivao ga je Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC).

Hanije je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji Masuda Pezeškijana, koji je izabran na tu funkciju nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je ubistvo lidera Hamasa označilo "početak dana nakon Hamasa".

"Hamas više neće vladati Gazom. Ovo je prilika za vas, stanovnike Gaze, da se konačno oslobodite njegove tiranije“, rekao je Netanjahuje Palestincima u Pojasu Gaze i dodao:

"Sinvar vam je uništio živote. Rekao vam je da je lav, ali se zapravo sakrio u mračnu jazbinu i ubijen je dok je u panici bježao od naših vojnika".

On je naveo da će lideri Hamasa biti eliminisani, ali da će svi oni koji drže izraelske taoce preživjeti ako polože oružje i puste zarobljenike. Takođe, Netanjahu ističe da je Sinvarovo ubistvo jasno pokazalo kritičarima u Izraelu i inostranstvu zašto njegova vlada insistira na nastavku rata. 

Američki predsjednik Džo Bajden nazvao je ubistvo Jahje Sinvara "dobrim danom za Izrael, za Sjedinjene Države i za svijet". Bajden je u saopštenju naveo da je Sinvar odgovoran za "neopisivo divljaštvo" u Izraelu 7. oktobra i "toliko toga što je uslijedilo".

Izraelci su, nakon što je potvrđeno da je Sinvar mrtav, objavili nevjerovatan snimak poslednjih trenutaka šefa Hamasa. Kada su otkrili da se neko nalazi u razrušenoj zgradi, IDF je poslao dron da snimi o kome se tačno radi. Ono što je kamera zabilježila je nevjerovatno - Sinvar sjedi povrijeđen u fotelji i pokušava da gađa dron štapom.