Svijet

Izgleda da se ovo zaista dešava, ukrajinski špijuni tvrde: Kim spremio poklon za Putina i Ruse!

Autor Uroš Matejić

Moskva će popuniti svoje redove vojnicima koje je poslao sjevernokorejski lider Kim Džong Un.

Izvor: Profimedia

Vladimir Putin i njegova Rusija suočavaju se sa velikim nedostatkom vojnika na prvim linijama fronta u ratu sa Ukrajinom, a teški gubici, odnosno veliki broj mrtvih i ranjenih, naveli su ih da okupe bataljon sjevernokorejskih državljana koji će im pomoći u borbi u Kursku.

Kako prenosi Njuzvik, pozivajući se na ukrajinski list LIGA i njegove obavještajne izvore, Moskva će popuniti svoje redove vojnicima koje je poslao sjevernokorejski lider Kim Džong Un. Vojne jedinice bi kasnije mogle biti uključene u borbu u jugozapadnim regionima zemlje, gdje se Rusija još uvijek bori protiv ukrajinskog prodora koji je počeo 6. avgusta.

Iako Putin čini sve moguće kako bi odložio i izbjegao donošenje odluke o sprovođenju novog talasa mobilizacije na teritoriji Ruske Federacije, svakodnevni veliki gubici u vojnoj opremi i ljudstvu primorali su Ruse na prinudno regrutovanje i jednokratna plaćanja za vojnika. Tako će Sjevernokorejci činiti dio "Specijalnog burjatskog bataljona" koji je organizovan u okviru 11. zasebne desantno jurišne brigade Oružanih snaga Rusije. Očekuje se da će bataljon uključivati do 3.000 sJevernokorejskih vojnika, koji se trenutno snabdijevaju lakim naoružanjem i municijom.

Oni bi trebalo da budu raspoređeni u blizini Sudže i Kurska, blizu ukrajinske granice, potvrđujući ranije izjave portparola američkog Ministarstva odbrane Patrika Rajdera, koji je rekao da bi Sjevernokorejci mogli da postanu "topovsko meso" u Ukrajini.

"Vidimo rastući savez između Rusije i Sjeverne Koreje. Ovdje se više ne radi samo o transferu oružja, već o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage", prokomentarisao je ranije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Njuzvik.

Ukrajinski i ruski novinski izvori su 3. oktobra izvijestili da je šest sjevernokorejskih vojnika poginulo na bojnom polju kod Donjecka, a južnokorejski zvaničnici su tvrdili da će dalji transfer trupa biti "veoma vjerovatan s obzirom na razvoj vojnih odnosa između dvije zemlje".