Svijet

"Sjevernokorejci stižu u rat, biće dio specijalnih jedinica": Rusi dobijaju pojačanje, idu na prvu liniju fronta

Autor Uroš Matejić

Sjevernokorejci će činiti dio "Specijalnog Burjatskog bataljona", organizovanog unutar 11. zasebne desantno jurišne brigade Oružanih snaga Rusije.

Izvor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Rusija se suočava sa velikim nedostatkom vojnika na prvim linijama fronta zbog velikih gubitaka, kako mrtvih tako i ranjenih. Kao odgovor na ovu krizu, Sjeverna Koreja, ključni saveznik, pruža veliku podršku, ne samo u vidu oružja i vojne opreme, već i slanjem ljudi, navode izvori iz ukrajinske vojne obaveštajne službe, prenosi Kijev post.

"Putin čini sve što je moguće da odloži i izbjegne donošenje odluke o sprovođenju novog talasa mobilizacije na teritoriji Ruske Federacije", rekao je izvor. Ranije je LIGA.net, pozivajući se na izvore HUR-a, izvijestio da se sjevernokorejski vojnici obučavaju za raspoređivanje u ratu u Ukrajini.

Prema ovim izvorima, Sjevernokorejci će činiti dio "Specijalnog Burjatskog bataljona", organizovanog unutar 11. zasebne desantno jurišne brigade Oružanih snaga Rusije. Očekuje se da će bataljon uključivati do 3.000 sjevernokorejskih vojnika, koji se trenutno snabdijevaju lakim naoružanjem i municijom.

Očekuje se da će bataljon biti raspoređen u blizini Sudže i Kurska, blizu ukrajinske granice, iako se tačna lokacija još uvek ne zna. Vašington post je ranije objavio da hiljade severnokorejskih pješaka prolazi obuku u Rusiji, sa mogućnošću da budu poslati u Ukrajinu do kraja 2024. godine.

Ukrajinski vojni oficir pod nadimkom "Aleks" izrazio je sumnju u efikasnost Severnokorejaca, opisujući njihovu vojsku kao zastarelu i slabo opremljenu. On je spekulisao da bi njihova uloga vjerovatno uključivala operacije visokog rizika koje imaju za cilj smanjenje pritiska na ruske snage.

Moskva i Pjongjang produbili su veze nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, što je kulminiralo odbrambenim paktom između dvije zemlje potpisanim u junu, kada je predsjednik Vladimir Putin posjetio Sjevernu Koreju prvi put posle 25 godinaOvo potvrđuje navode južnokorejskog ministra odbrane Kim Jong Hjuna da Severna Koreja vjerovatno šalje svoje vojnike u Ukrajinu.

"Budući da su Rusija i Severna Koreja potpisale zajednički sporazum sličan vojnom savezu, mogućnost takvog raspoređivanja je vrlo vjerovatna“, rekao je ministar odbrane Južne Koreje u parlamentu. 

Kijev Post, pozivajući se na svoje obavještajne izvore, ranije je izvijestio da je više od 20 proruskih vojnika ubijeno u raketnom napadu 3. oktobra na teritoriju koju je okupirala Rusija u blizini Donjecka, uključujući šest sjevernokorejskih oficira koji su došli da se sastanu sa svojim ruskim kolegama.