Svijet

NATO avioni kruže iznad Evrope, a neki od njih nose nuklearne bombe! Jasna poruka Moskvi: "Spremni smo"

Autor Uroš Matejić

NATO vježba nije odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali šalje jasan signal Moskvi da je Alijansa spremna da se brani.

Izvor: Profimedia

NATO u ponedeljak započinje svoju godišnju nuklearnu vježbu, u kojoj će učestvovati oko 2.000 vojnika iz osam vazdušnih baza tokom naredne dvije nedelje. Naglašeno je da vježba nije odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali šalje jasan signal Moskvi da je NATO spreman da se brani.

U vježbi "Steadfast Noon" učestvovaće 60 aviona u trenažnim letovima iznad zapadne Evrope. To uključuje borbene avione koji mogu da nose američke nuklearne bombe stacionirane u Evropi i bombardere dugog dometa, kao i avione za nadzor i punjenje gorivom.

Nijedna od vježbi neće uključivati borbeno oružje, saopštio je NATO. Ovogodišnja vježba će se održati u vazdušnim bazama u Belgiji i Holandiji, kao i u vazdušnom prostoru iznad Britanije, Danske i Sjevernog mora. Avioni koji učestvuju dolaze iz ukupno 13 zemalja alijanse. NATO naglašava da je "Steadfast Noon" rutinska i ponavljajuća obuka, a ne odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, namjera je da se pošalje jasan signal Moskvi da je NATO spreman da se brani nuklearnim oružjem ako bude potrebno.

"Nuklearno odvraćanje je kamen temeljac savezničke bezbijednosti", rekao je generalni sekretar NATO Mark Rute. A "Steadfast Noon", dodao je on, predstavlja važan test nuklearnog odvraćanja Alijanse i šalje jasnu poruku svakom protivniku da će NATO štititi i braniti sve saveznike.