Svijet

KINESKA VOJSKA OPKOLILA TAJVAN, NA OSTRVU TVRDE DA JE DOŠLO DO UPADA! Si poslao trupe u manevre prije zore

Izvor Kurir

Oko Tajvana počele vojne vježbe kineske vojske "Zajednički mač 2024B"

Izvor: screenshot YT/abscbnnews

Kina je jutros prije zore pokrenula vojne vježbe oko Tajvana, ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

Tajvanska Obalska straža je objavila da je pritvorila Kineza zbog "upada" na jedno od manjih priobalnih ostrva.

"Ne isključuje se mogućnost da je slijepi putnik na malom brodu mogao da bude povezan sa vojnom vježbom" navedeno je iz Obalske straže.

BBC prenosi da je iz Pekinga poručeno je da manevri predstavljaju "oštro upozorenje" svima onima na Tajvanu koji se zalažu za "nezavisnost".

Britanski medijski servis navodi da ove vojne vježbe predstavljaju odgovor na prošlonedeljni govor tajvanskog predsjednika Vilijama Laja, koji je poručio da će se oduprijeti "aneksiji" ostrva.

Izvor: screenshot

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je osudilo ono što je nazvalo "iracionalnim i provokativnim ponašanjem" Kine i poručio da je ostrvo spremno da se brani.

Tajvansko Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da se prevoz i djelatnosti u lukama na ostrvu odvijaju "normalno" uprkos kineskim vojnim vježbama u priobalnim vodama.

Izvor: screenshot YT/abscbnnews

Amerika je, kao saveznik vlasti u Tajpeju, poručila da nadzire manevre kineske vojske.

BBC podsjeća da je Kina pokrenula manevre oko ostrva i kada je Laj izabran za predsjednika ranije ove godine.

Navodi se da je prilikom tih vojnih vježbi pod nazivom "Zajednički mač 2024A" simulirana blokada ostrva, dok ovi dugo očekivani manveri "Zajednički mač 2024B" spajaju opkoljavanje ostrva sa kombinovanim vježbama brobe "u svim vremenskim uslovima".

Kina je povodom vježbi objavila i promotivni video snimak koji pokazuje da u manevrima učestvuju bojni brodovi, borbeni avioni, amfibijska desantna vozila, kao i oklopna vozila pješadije, ali i lanseri raketa.

Izvor: screenshot YT/abscbnnews

Državni kineski list na engleskom jeziku Global tajms je naveo da klip pokazuje da je kineska vojska "spremna i sposobna da se angažuje u borbenim misijama".

Naslov video snimka bi mogao da se preved kao "čekanje zore na oštrici mača".

Skaj njuz prenosi da je portparol Komande istočnog krila Narodnooslobodilačke vojske Kine kazao da će vježbe biti direktno usredsređene na ostrvo i da će se fokusirati na njegovu blokadu i kontrolu ključnih luka na Tajvanu.

Podsjeća se da je kineski predsjednik Si Đinping ranije obećao sunarodnicima da će doći do "mirnog ponovnog ujedinjenja" sa Tajvanom, ali pritom nije isključio primjenu sile ukoliko to bude potrebno.

Navodi se da je Tajvan rasporedio sopstvene snage kao odgovor na najnovije kineske vojne vježbe, ali nije objašnjeno kojeg su one obima.