Svijet

Jedan od najkrvavijih napada na Izrael: Broje se mrtvi i ranjeni, Hezbolah poslao roj dronova

Autor Nevena Davidović

Hezbolah je izveo jedan od najkrvavijih napada na Izrael u poslednjih godinu dana.

Izvor: Twitter/@islamicworldupd/Screenshot/Ilustracija

Četiri vojnika su poginula, a više od 60 ljudi je povrijeđeno u napadu dronom na vojnu bazu na sjeveru Izraela, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF) dodale su da je sedam vojnika teško povrijeđeno u napadu na bazu u blizini Binjamine. grad koji se nalazi oko 33 km južno od Haife.

To je jedan od najkrvavijih napada na Izrael od početka rata u oktobru prošle godine.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, rekavši da je meta bio kamp za obuku Golan brigade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u toj oblasti, koji se nalazi između Tel Aviva i Haife.

Kancelarija za medije te oružane grupe saopštila je da je napad bio odgovor na izraelske napade u četvrtak u južnom Libanu i Bejrutu u kojima su poginule 22 osobe, a ranjeno 117, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Grupa je saopštila da je napala kamp na sjeveru Izraela koristeći "roj dronova".

Dronovi očigledno nisu aktivirali sisteme ranog upozorenja

Nezvanični izvještaji kažu da je lokaciju pogodila bespilotna letjelica koja je nisko letjela lansirana iz Libana - relativno nesofisticirano oružje koje nije aktiviralo sisteme ranog upozorenja.

Detalji su još uvijek nepotpuni, ali se čini da su mnogi povrijeđeni bili u zajedničkoj kantini u vrijeme napada i da su uhvaćeni potpuno nespremni. Društvenim mrežama kruže slike prazne menze sa rupom na krovu.

Na drugoj strani granice, libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u izraelskim napadima u subotu poginula 51 osoba, a 174 osobe su ranjene. Ministarstvo je u nedelju saopštilo da je većina mrtvih bila u južnom Libanu, u blizini grada Nabatea, dan ranije.