Svijet

POBJEDA U OVOJ DRŽAVI VODI U BIJELU KUĆU: Tramp i Kamala uložili skoro 200 miliona dolara na reklame

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Donald Tramp i Kamala Haris imaju 90 odsto šanse za pobjedu na izborima ako osvoje Pensilvaniju

Izvor: CNN/screenshot/X/@CalltoActivism/Printscreen

Bijela kuća se nalazi u Pensilvanijskoj aveniji u Vašingtonu, a i pravi put ka rezidenciji američkog predsjednika vodi upravo kroz ovu saveznu državu koja je najvažnija od onih koje se smatraju ključnim za ishod novembarskih izbora u SAD.

BBC navodi da, prema proračunima izbornog analitičara Nejta Silvera, onaj kandidat koji pobjedi u Pensilvaniji ima više od 90 odsto šanse da osvoji Bijelu kuću.

To je deda (a ne tata), za sve ključne države - ocijenio je bivši demokratski kongresmen Patrik Marfi, koji je od 2007. do 2011. na Kapitol hilu predstavljao sjeveroistočnu Pensilvaniju.

Ona je peta najnaseljenija država u SAD i na izborima donosi čak 19 elektorskih glasova, koji bi mogli da budu presudni kako za republikanskog knadidata Donalda Trampa, nekadašnjeg šefa države, tako i za demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris, američku potpredsjednicu.

Ukoliko demokrate pobijede u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu, kao i jedan kongresni distrikt u Nebraski, Kamala će postati predsjednica.

Ako republikanci trijumfuju u Pensilvaniji, Severnoj Karolini i Džordžiji, Tramo se u januaru 2025. vraća u Bijelu kuću.

Britanski medijski servis navodi da bi Tramp, ukoliko bi ostao bez pobjede u Pensilvaniji, morao da trijumfuje u najmanje tri savezne države u kojima je 2020. izgubio od još uvjek aktuelnog demokratskog predsjednika Džoa Bajdena.

Navodi se da Pensilvanija mikrokosmos same Amerike, kako po demografskim, tako i po ekonomskim i političkim mjerilima.

Većinu njene populacije čine bijelci, ali u Pensilvaniji ima sve više imigrantskih zajednica.

Demokrate imaju veliko uporište u dvije najveće urbane oblasti - Filadelfiji i Pitsburgu, dok je ruralna teritorija između njih naklonjena republikancima.

Bajden je prije četiri godine u Pensilvaniji osvojio svega oko 80.000 glasova više od Trampa, dok je ovaj upola manjom razlikom porazio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton na izborima 2016.

Samo jednom se u poslednjih 40 godina desilo da neki predsjednički kandidat tu trijumfuje dvocifrenom procentnom razlikom i to je bio slučaj 2008. prilikom ubedljive pobjede demokrate Baraka Obame.

Najnovije ankete ABC njuza pokazuju da su Tramp i Haris skoro izjednačeni po podršci među tamošnjim biračima, pri čemu potpredsednica SAD ima prednost manju od jedan odsto.

Zbog toga su njih dvoje uložili i ulažu i dalje ogroman novac u predizbornu kampanju u Pensilvaniji, pa je tako Kamala do sada tamo potrošila 99 miliona dolara, a Tramp deset miliona dolara manje.

To je najmanje dvostruko više od njihovih ulaganja u reklame u drugim savezne države koje se smatraju ključnim na izborima narednog meseca, osim Mičigena u slučaju Haris gde je ona potrošila 74 miliona dolara.

Kamala je na mitingu u Pensilvaniji prvi put predstavila javnosti svog potpredsjedničkog kandidata Tima Volca i tamo se danima spremala za TV debatu sa Trampom.

Tramp je prije nedelju dana u Batleru u Pensilvaniji održao ogroman skup, nakon što je u julu upravo na mitingu u tom gradu preživio pokušaj ubistva, a prošle sedmice je posetio i Bajdenov rodni grad Skrenton.