Svijet

SJEVERNA KOREJA SVE BITNIJI IGRAČ: Hiljade Kimovih vojnika čeka naredbu komandanta, spremni su kao zapeta puška!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Institut za proučavanje rata (ISW) osvrnuo se na aktuelna dešavanja na frontu širom Ukrajine te je posebno pažnju posvetio ulozi Sjeverne Koreje u ovom sukobu.

Izvor: YouTube/Printscreen/ On Demand News

Iako je od ranije poznato da Sjeverna Koreja snabdijeva rusku vojsku oružjem tj. prvenstveno granatama, pojavile su se nove informacije o sjevernokorejskim vojnicima koji bi mogli imati ulogu na ukrajinskom frontu.

Naime, južnokorejski i ukrajinski zvaničnici identifikovali su sjevernokorejsko vojno osoblje koje se već bori u Ukrajini.

Ono što je zanimljivo jeste i to da se brojni sjevernokorejski vojnici nalaze unutar Rusije te da čekaju naredbu za odlazak na front.

"Ukrajinski zvaničnici su rekli da nekoliko hiljada sjevernokorejskih vojnika trenira unutar Rusije i da bi ruska vojna komanda mogla da ih rasporedi na liniju fronta u Ukrajini do kraja 2024. godine ili u ruska granična područja kako bi oslobodili ruske rezerve za borbu unutar Ukrajine", navodi ISW.

Kada je riječ o osoblju koje se nalazi u Ukrajini, ističe se kako evernokorejski zvaničnici deluju u Donjeckoj oblasti.

"Nejasan je obim grupacije sjevernokorejskih snaga koje bi Rusija mogla rasporediti na liniju fronta", objašnjavaju iz ISW-a.

O djelovanju Sjeverne Koreje u Ukrajini ranije je govorio i šef ukrajinske obavještajne službe Kiril Budanov koji je rekao kako Kijev ima velike probleme sa Pjongjangom.

"Od svih ruskih saveznika, naš najveći problem je Severna Koreja jer s količinom vojne opreme koju isporučuje oni stvarno utiču na intenzitet borbi", rekao je na konferenciji u Kijevu.