Svijet

OSVETA IZRAELA IRANU SAMO ŠTO NIJE POČELA: Zavladala velika panika, u toku je hitna akcija!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Izrael i SAD danima pregovaraju o planu osvete Iranu.

Izvor: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iranska vlada je izuzetno nervozna pa je uključena u hitne diplomatske napore s državama Bliskog istoka kako bi procijenila mogu li smanjiti razmjere izraelskog odgovora na iranski raketni napad ranije ovog mjeseca, a ako to ne uspije, kako mogu da zaštite Teheran, rekli su izvori upoznati s događajima za CNN.

Iranska anksioznost proizlazi iz neizvjesnosti hoće li SAD uspjeti da uvjere Izrael da ne napadne iranska nuklearna postrojenja i naftne objekte, kao i zbog činjenice da je njihova najvažnija proxy milicija u regiji Hezbolah značajno oslabljena izraelskim vojnim operacijama poslednjih sedmica, navode izvori.

SAD se savjetuju s Izraelom o tome kako da isplaniraju odgovor na iranski napad 1. oktobra, a američki zvaničnici jasno su dali do znanja da ne žele da Izrael cilja iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja.

Američki predsjednik Džo Bajden razgovarao je u srijedu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, prvi put nakon gotovo dva mjeseca, rekavši mu da izraelska odmazda treba da bude proporcionalna.

Američki saveznici iz Zaliva, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Katar, takođe su izrazili zabrinutost SAD-u zbog mogućeg napada na iranska naftna postrojenja, što bi moglo imati negativne ekonomske i ekološke posledice za cijelu regiju, rekao je arapski diplomata za CNN.

Bajdenova administracija duboko je zabrinuta da bi kontinuirani napadi između Irana i Izraela, koji su započeli ranije ove godine nakon što je Izrael napao zgradu za koju Iran tvrdi da je njihovo konzularno sjedište u Damasku, mogli da prerastu u veliki regionalni rat u koji bi i SAD mogle da budu uvučene.

Veliki dio strahova odnosi se na to da uticaj SAD na Izrael izgleda slabi poslednjih godina. Slično kao i u svojim operacijama u Gazi, Izrael sve više ignoriše pozive SAD na suzdržanost u Libanu, gdje je izraelska intenzivna vazdušna kampanja i kopnena ofanziva ubila više od 1400 ljudi od kraja prošlog mjeseca.

Izrael se takođe nije savjetovao s SAD prije nego što je prošlog mjeseca izveo masivan napad koji je uništio hiljade pejdžera i radiostanica koje su koristili operativci Hezbolaha, niti prije atentata na šefa Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha u Bejrutu, čime su prekinuli delikatni predlog primirja koji su SAD i Francuska predložili manje od 48 sati ranije.

Izraelski bezbjednosni kabinet još uvek nije donio odluku o tome kako će postupiti, rekao je izraelski zvaničnik za CNN u petak. I dok se razlika između američkih i izraelskih stavova smanjuje, možda neće tako i ostati, rekao je američki zvaničnik.

Ne možemo zapravo da znamo da li su glasali ili ne - rekao je visoki zvaničnik administracije govoreći o raspravama izraelskog kabineta, izražavajući sumnju u stepen transparentnosti o tome šta Izrael deli s SAD. Zvaničnik je sugerisao da ne mogu "previše da vjeruju u kalkulacije" izraelske vlade.