Svijet

ZELENSKI SPREMAN NA DOGOVOR S PUTINOM? Šta je pozadina tvrdnje da rat može da se okonča do 2025. godine

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ukrajina je u septembru pretrpjela velike teritorijalne gubitke, izgubivši najmanje 468 kvadratnih kilometara, a procjenjuje se da je Moskva dnevno gubila oko hiljadu ljudi, uključujući mrtve i ranjene.

Izvor: Profimedia

Turneja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog po Evropi ukazuje na to da je on možda spreman na kompromise kako bi došlo do primirja u Ukrajini, navodi Korijere djela Sera.

Ukrajinski predsjednik trenutno obilazi evropske prijestonice kako bi predstavio svoj „Plan pobjede“ evropskim liderima. Turneju je započeo u Dubrovniku, gdje se sastao sa liderima zemalja jugoistočne Evrope. Potom je posjetio Pariz, gdje se sastao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, i Rim, gde se susreo sa premijerkom Đorđom Meloni. U petak ga je primio i papa Franja.

Međutim, dugo očekivani NATO samit, koji je trebalo da se održi u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, odložen je jer je američki predsjednik Džo Bajden morao ostati u SAD zbog prijetnje uragana Milton.

Prema italijanskom listu Korijere dela Sera, pojačani napori Zelenskog na međunarodnoj sceni odražavaju njegovo uvjerenje da je sada pravo vrijeme za pronalaženje rešenja koje neće oslabiti Ukrajinu i izložiti je budućim ruskim agresijama. Zelenski je na platformi X izjavio da u narednim mesecima Ukrajina ima stvarnu priliku da ubrza napore ka postizanju mira i stabilnosti, nadajući se da rat može biti okončan do 2025. godine.

Međutim, situacija na terenu je složena. Ukrajina je u septembru pretrpjela velike teritorijalne gubitke, izgubivši najmanje 468 kvadratnih kilometara, a procjenjuje se da je Moskva dnevno gubila oko hiljadu ljudi, uključujući mrtve i ranjene.

Corriere navodi da bi Zelenski mogao biti spreman na prekid vatre duž trenutne linije fronta, ali bez priznanja nove službene granice, u zamjenu za sigurnosne garancije zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Država. Ove garancije bi mogle biti slične onima koje SAD pružaju Japanu, Južnoj Koreji i Filipinima. Zelenski takođe traži ubrzan prijem Ukrajine u Evropsku uniju.

Ipak, ovaj plan se suočava s brojnim preprekama. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije zadovoljan samo osvojenim teritorijama, već želi politički kontrolisati Ukrajinu. Takođe, dok je Zelenski navodno otvoren za prekid vatre, njegov savjetnik Mihail Podoljak je brzo demantovao ovu mogućnost, naglašavajući da neće biti efikasnih sigurnosnih garancija sve dok Rusija ne izgubi rat.

Situacija u Ukrajini je napeta i narod sve više razmišlja o kompromisima. Prema istraživanju Kijevskog instituta za sociologiju, oko 33% Ukrajinaca je spremno da ustupi deo teritorije u zamenu za mir. Ipak, stručnjaci poput Sergeja Sumlenija upozoravaju da Rusija želi uništiti Ukrajinu kao državu, te da čak ni sporazum o zamrzavanju sukoba ne bi promenio dugoročne ruske ambicije.