Svijet

Njemačka zbog Rusije mora da troši više na vojsku! Prijetnja evropskoj sigurnosti je sve veća, a oni ne mrdaju

Autor Uroš Matejić

Kristijan Badija je za list Zidojče cajtung rekao da se potrošnja mora povećati na 3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvor: Axel Heimken / AFP / Profimedia

Njemačka mora značajno da poveća svoje izdatke za odbranu, izjavio je danas visoki general NATO. Zbog povećane ruske prijetnje evropskoj sigurnosti, njemački general NATO Kristijan Badija preporučio je povećanje od čak 50 odsto tekućeg budžeta za odbranu zemlje.

Kristijan Badija je za list Zidojče cajtung rekao da se potrošnja mora povećati na 3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno iznad smjernice NATO od 2 procenta. On tvrdi da "Njemačkoj nije dovoljno 2 odsto. Mora da dostigne 3 odsto". Komandant njemačkog ratnog vazduhoplovstva Badija je takođe odgovoran za kontinuirani razvoj i prilagođavanje NATO vojnog saveza. Međutim, njegov zahtjev bi se mogao pokazati teško ostvarivim.

Njemačka trenutno pokušava da ispuni cilj od 2 odsto uz pomoć specijalnog fonda od 100 milijardi eura za oružane snage Bundesvera, koji je najavljen nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Potrošnja od 3 posto ekonomske proizvodnje na odbranu zahtijevala bi povećanje od 40 milijardi eura za Bundesver, što je ogroman broj s obzirom na nedavne ekonomske probleme Njemačke. U najnovijem predlogu budžeta kancelara Olafa Šolca, redovna potrošnja za odbranu porasla je za samo 1,3 milijarde eura na ukupno 53,25 milijardi eura.