Svijet

Baltička zemlja se priprema za ruski napad! Na mostove postavili "zmajeve zube", mitraljeze, bodljikavu žicu

Autor Uroš Matejić

"Zmajevi zubi" se koriste za usporavanje tenkova, čime "nasukana" vozila postaju lakša meta za neprijateljske napade.

Izvor: Printscreen/X

Litvanija je na mostove, koji je povezuju s Rusijom, postavila protivtenkovske barijere poznate kao "zmajevi zubi". Ministarstvo odbrane saopštilo je da je "vatreno oružje" postavljeno oko drugog utvrđenog mosta preko rijeke Nemen kako bi se spriječio mogući ruski napad.

"Barijere će biti podržane vatrenim oružjem, u slučaju da bude potrebno, kako bi se neprijatelj zaustavio i uništio. Ovo je korak iz predostrožnosti kako bi se obezbijedila efikasnija odbrana", saopštilo je litvansko ministarstvo odbrane.

"Zmajevi zubi" se koriste za usporavanje tenkova, čime "nasukana" vozila postaju lakša meta za neprijateljske napade. Ovi protivtenkovski uređaji prvi put su korišćeni tokom Drugog svjetskog rata i napravljeni su od armiranog betona. Izvještaji kažu da su postavljene i mine, mitraljezi, bodljikava žica i metalni ježevi, piše britanski Telegraf.

Litvanija je prošlog mjeseca postavila "zmajeve zube" na most kraljice Lujze, koji je izgrađen 1907. godine. Ovaj most prelazi rijeku Nemen i povezuje ruski grad Sovjetsk u Kalinjingradskoj oblasti sa litvanskim selom Panemune.

Litvanski ministar odbrane Laurinas Kašćunas rekao je ove nedelje da je raspoređivanje "zmajevih zuba" dio odbrambene strategije za sve litvanske mostove: "Neki mostovi će biti utvrđeni, drugi će biti pripremljeni za dizanje u vazduh", rekao je on.