Svijet

"Smislio je način da spriječi smrt, a oni hodaju sa njim": Čovjek koga Izrael najviše želi da ubije je neuhvatljiv

Autor Uroš Matejić

Jahja Sinvar, još uvek nije skinut sa izraelskog popisa.

Izvor: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

U poslednjih godinu dana Izraelci su likvidirali veliki broj visokih zvaničnika Hamasa. Pokazali su se još efikasnijim u borbi protiv lidera Hezbolaha. Međutim, uprkos ovim uspjesima, glavna meta u borbi protiv Hamasa, mozak operacije u kojoj su prije tačno 365 dana brojni Izraelci izgubili živote, Jahja Sinvar, još uvjek nije skinut sa izraelskog popisa, piše Dejli mejl.

Tokom čitavog trajanja rata, vođa Hamasa je nedostupan Izraelcima, ali i javnosti, a jedini trag na kome se navodno može vidjeti zabilježen je u tunelu gdje su, po svemu sudeći, bila njegova supruga i troje djece, a on u ruci je nosio veliku torbu.

"U toj torbi ima oko 25 kilograma dinamita, a ima najmanje 20 talaca. Tako želi da spriječi svoju smrt. Mogli smo da ga ubijemo par puta, ali ako to uradimo, ubićemo i taoce oko njega", rekao je Kobi Majkl, radnik Šin bete.

Sinvar se, kako se i očekivalo, ne kaje zbog napada 7. oktobra prošle godine koji je indirektno izazvao smrt više od 40.000 njegovih sunarodnika, rekli su ljudi koji su bili u kontaktu sa Sinvarom. Među najistaknutijim poginulim zvaničnicima Hamasa su Mohamed Deif, vođa brigade Al-Kasam, Hamasovog vojnog krila, koji je ubijen u vazdušnom napadu na Gazu, kao i Saleh al-Aruri, osnivač pomenute brigade, ali je on poginuo u Libanu u sukobu između Izraela i Hezbolaha.

Takođe u drugoj zemlji, ovaj put u Iranu, tokom posjete Teheranu na inauguraciji novog predsjednika, ubijen je Ismail Hanije, vođa političkog krila Hamasa. Sinvar je postao vođa Hamasa odmah nakon Hanijeve smrti.

"Nikada se neće predati. Sanja da ostane lider Hamasa u Gazi. I on mašta o novom masakru, mora biti ubijen", rekao je Majkl.

Informacije dostupne medijima ukazuju da su Sinvar i njegov brat još uvjek živi i da su uspješno izbjegli sve izraelske vazdušne napade. Sinvar stalno mijenja mjesto na kojem boravi, kako bi mu se što teže ušlo u trag. Prošlog mjeseca pojavila se informacija da je i on ubijen, ali na kraju niko nije potvrdio vijest.

Izraelski novinar Ben Kaspit je prokomentarisao cijelu situaciju oko Sinvara: "Bilo je i ranije slučajeva kada smo mislili da je mrtav, pa bi se pojavio odnekud..." Sinvar je poslat u izbeglički kamp 1962. godine. Od detinjstva se zalagao za borbu za slobodnu Palestinu, a njegov način obraćanja i obračuna sa onima, kako ih on naziva, izdajnicima, dodatno ga je obilježio u tom svijetu.