Svijet

RUSI GAZE U DONBASU: Moskva odlaže kontraofanziivu na Kursku oblast

Izvor Kurir

Rusi su u međuvremenu odlučili da odlože kontraofanzivu i nastave osvajanje u Donbasu. Poslednji od gradova koji je zauzet je Ugledar.

Izvor: Printscreen Telegram

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je da rok oružanim snagama da do 1. oktobra istjeraju ukrajinske vojnike iz ruske Kurske oblasti, koja je djelimično pod kontrolom Ukrajine. To se, međutim, nije dogodilo.

Rusi su u međuvremenu odlučili da odlože kontraofanzivu i nastave osvajanje u Donbasu. Poslednji od gradova koji je zauzet je Ugledar.

Posle zauzimanja Ugledara, ruske snage su završile čišćenje grada i sada pomjeraju ukrajinske jedinice na zapadnom i istočnom pravcu od samog grada.

Ruska kontraofanziva u Kursku, koja je počela druge nedelje septembra, do sada nije uspjela da ostvari očekivane ciljeve. Ukrajinci su 6. avgusta upali u Kursk, što predstavlja prvi upad strane vojske na teritoriju Rusije od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinci tvrde da kontrolišu 1.300 kvadratnih kilometara u Kursku, što uključuje Sudžu - jedan od ključnih gradova u ovoj oblasti.

Kada je počela kontraofanziva u Kurskoj oblasti, Vladmir Putin dao je jasnu naredbu - Ukrajinci moraju biti istjerani do 1. oktobra.

Prema pisanju "Forbsa", razočarani Putin je zahtijevao od vojske da uspješno izvede ovu naredbu, imajući u vidu da je Rusija ponižena činjenicom da su Ukrajinci uspjeli da uđu na njenu teritoriju, stave je pod svoju kontrolu i zarobe vojnike.

Očekuje se da će Rusi posle ofanzibe u Ukrajini sada usmjeriti dodatne snage u Kursk, što može značiti da se bliži još jedna krvava bitka u Kurskoj oblasti.

Zvanična Moskva tvrdi da je povratila kontrolu nad više sela u Kursku, čime je navodno ukrajinska vojska potisnuta istočno od Male Loknje.

Kontraofanziva Rusije u Kursku

Prema informacijama koje su objavljene krajem septembra, Rusi su navodno uspjeli da potisnu Ukrajince do Sverdlikova, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Sudže.

Na osnovu ovih podataka, čini se da je taktika Rusije da opkoli snage Kijeva na tom pravcu i tako zarobi vojnike koji su upali u Rusiju.

Ruska grupa Sjever objavila je da je porazila osam ukrajinskih brigada u Kursku i uspjela da zaustavi nove napade.

U slučaju da Rusi stignu do Sverdlikova, to znači da će moći da udruže snage sa drugom grupom vojnika kod Sudže i opkole Ukrajince.

Upravo je potez oko Sudže i Sverdlikova ključan za jedinice koje dejstvuju u tom području.

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da su Oružane snage Ukrajine u jednom napadu izgubile 30 vojnika, dva oklopna vozila i još druge vojne opreme.

Ukrajinci, sa druge strane, navode da je situacija u Kursku znatno drugačija.

Kijev: Opkolili smo Ruse

Ukrajinski mediji objavili su nedavno da su ruske trupe te koje su opkoljene u Kursku, dok zvanični Kijev navodi da operacija u toj oblasti "ide po planu".

Prema navodima ukrajinskih vojnih blogera, u Kursku postoji “veoma interesantna siva zona” i da su ruske trupe “opkoljene”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jasno je dao do znanja da je operacija u Kursku deo njegovog "Plana pobjede", koji može da dovede do konačnog kraja rata.

Taj plan je Zelenski nedavno predstavio saveznicima u Americi.

"Plan pobjede" osmišljen je sa namerom ojača pregovaračku poziciju Ukrajine i podstakne Rusiju da sklopi pravedan mir.

Izvor blizak Zelenskom rekao je "Kijev Independentu" da „plan pobjede“ ima za cilj „da stvori takve uslove i takvu atmosferu da Rusija više neće moći da ignoriše formulu mira i mirovni samit“.